Mango owoc - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy mango

Freeimages.com/Oscar Belen Freeimages.com/Oscar Belen
Słodkie i kolorowe mango o delikatnym miąższu jest dla nas po prostu jednym z egzotycznych owoców. Tymczasem w Indiach, skąd pochodzi, mango funkcjonuje jako element kultu religijnego i stanowi bardzo ważny składnik diety tamtejszej ludności. My również powinniśmy się skusić na częstsze jedzenie tego owocu. Po pierwsze dlatego, że ma olbrzymi potencjał kulinarny, a po drugie zawiera wiele witamin i związków korzystnie wpływających na zdrowie oraz wygląd.

Mango – pochodzenie i znaczenie

Długowieczne drzewo mangowe rośnie w klimacie zwrotnikowym i podzwrotnikowym. W Indiach, gdzie uprawia się najwięcej mango, jest on rośliną pospolitą. Nie oznacza to jednak, że traktuje się go w ten sposób. Wręcz przeciwnie – mango w niektórych rejonach bywa podstawowym pożywieniem hinduskiej ludności. Utożsamia się je również z hinduskimi bogami, odgrywa ważną rolę w ich kulcie i w tradycyjnych obrządkach.

Przeciętny mangowiec wyrasta do wysokości nawet 40 metrów i rodzi owoce ważące od 0,3 do nawet 1 kg. Ich skórka może przybierać zielone, czerwone, żółte i pomarańczowe odcienie, w zależności od odmiany. Miąższ ma intensywny, pomarańczowo-żółty kolor i niełatwo jest go oddzielić od tkwiącej wewnątrz pestki. Kwiaty mango zapachem przypominają kwiaty konwalii. Między tymi dwiema roślinami zachodzi jeszcze jedno podobieństwo – konwalie, o czym często zapominamy, są trujące. Właściwościami toksycznymi cechują się również łodygi i liście mangowca oraz wydzielane przez nie soki. Zawarte w nich olejki lotne w czasie kwitnienia mogą prowadzić do pojawienia się u niektórych (zwłaszcza u alergików) zapalenia skóry.

Mango – właściwości prozdrowotne

Powyższe ryzyko nie jest w żadnym stopniu związane z owocami mango. A na skórę działają one wprost zbawiennie, ponieważ zawierają duże ilości witamin: A, C i E, czyli zestaw trzech ważnych i silnie działających antyoksydantów, opóźniających procesy starzenia się. Poza tym w mango znajdziemy także witaminę PP, magnez, miedź, potas, błonnik, flawonoidy oraz antyoksydacyjny lupeol, który ma zdolność łagodzenia stanów zapalnych i działa przeciwmiażdżycowo.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy