Marakuja owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze marakui

Fot. www.fotoARION.ch[CC BY-ND 2.0 ], Flickr.com Fot. www.fotoARION.ch[CC BY-ND 2.0 ], Flickr.com

Marakuja, zwana też passiflorą lub męczennicą, to subtropikalna roślina o terapeutycznych właściwościach. Owoc ten pomaga zwalczać nawet poważne dolegliwości ze strony układu nerwowego. Marakuja odżywia cały organizm, przede wszystkim skórę. A wspaniałym wyglądem oraz niesamowitym zapachem i smakiem marakuja karmi także nasze zmysły.


Passiflora: pochodzenie i etymologia nazwy

Wiemy, że passiflora pochodzi z Ameryki Południowej. Ma dwie główne odmiany – żółtą (Yellow Passionfruit) i fioletową (Purple Passionfruit), które rodzą owoce w tychże barwach. Żółta marakuja to odmiana chętniej wykorzystywana w przemyśle spożywczym, wykazująca bardziej kwaskowaty smak niż jej fioletowa, słodko-kwaśna siostra.

Rodzimymi ziemiami passiflory są Brazylia, Argentyna, Peru, Kolumbia i Ekwador. To tam zresztą uprawa tej rośliny osiąga najwyższą skalę. Poza granicami Ameryki Południowej, marakuja zaadaptowała się także w Australii, Afryce i Indiach. Ciekawe są etymologie poszczególnych jej nazw. Określenie „passiflora” (ang. passionflower, passionfruit, passion – pasja) czy też „męczennica” lub jeszcze inaczej – „kwiat Męki Pańskiej”, została wymyślona przez hiszpańskich misjonarzy, którzy w czasach kolonizacji przybyli do Ameryki Południowej, by krzewić tam chrześcijaństwo. Jedyne, co przychodziło im na myśl, gdy patrzyli na oryginalne kwiecie passiflory, to niezliczone analogie do męki Chrystusowej. Liczba białych płatków (10) miała nawiązywać do liczby apostołów, którzy pozostali wtedy wierni Jezusowi; przykoronek kwiatu złożony z kolorowych pręcików przypominał misjonarzom koronę cierniową, natomiast słupki kojarzyły się z gwoździami, którymi ciało Chrystusa przybito do krzyża.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy