Marakuja owoc - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy marakuja

Fot. www.fotoARION.ch[CC BY-ND 2.0 ], Flickr.com Fot. www.fotoARION.ch[CC BY-ND 2.0 ], Flickr.com
Marakuja, zwana też passiflorą lub męczennicą, to subtropikalna roślina o terapeutycznych właściwościach. Pomaga zwalczać nawet poważne dolegliwości ze strony układu nerwowego. Odżywia cały organizm, przede wszystkim skórę. A wspaniałym wyglądem oraz niesamowitym zapachem i smakiem karmi także nasze zmysły.

Passiflora: pochodzenie i etymologia nazwy

Wiemy, że passiflora pochodzi z Ameryki Południowej. Ma dwie główne odmiany – żółtą (Yellow Passionfruit) i fioletową (Purple Passionfruit), które rodzą owoce w tychże barwach. Żółta marakuja to odmiana chętniej wykorzystywana w przemyśle spożywczym, wykazująca bardziej kwaskowaty smak niż jej fioletowa, słodko-kwaśna siostra.

Rodzimymi ziemiami passiflory są Brazylia, Argentyna, Peru, Kolumbia i Ekwador. To tam zresztą uprawa tej rośliny osiąga najwyższą skalę. Poza granicami Ameryki Południowej, marakuja zaadaptowała się także w Australii, Afryce i Indiach. Ciekawe są etymologie poszczególnych jej nazw. Określenie „passiflora” (ang. passionflower, passionfruit, passion – pasja) czy też „męczennica” lub jeszcze inaczej – „kwiat Męki Pańskiej”, została wymyślona przez hiszpańskich misjonarzy, którzy w czasach kolonizacji przybyli do Ameryki Południowej, by krzewić tam chrześcijaństwo. Jedyne, co przychodziło im na myśl, gdy patrzyli na oryginalne kwiecie passiflory, to niezliczone analogie do męki Chrystusowej. Liczba białych płatków (10) miała nawiązywać do liczby apostołów, którzy pozostali wtedy wierni Jezusowi; przykoronek kwiatu złożony z kolorowych pręcików przypominał misjonarzom koronę cierniową, natomiast słupki kojarzyły się z gwoździami, którymi ciało Chrystusa przybito do krzyża.

Z kolei nazwa zamienna „marakuja” nawiązuje już do owoców i pochodzi od indiańskiego określenia „maraù-ya”, oznaczającego, w dosłownym tłumaczeniu, „owoc jedzony jednym haustem”. Jadalny miąższ marakui ma konsystencję dżemu, jest lekko kleisty, papkowaty, w kolorze żółto-brązowym. Bardzo popularne jest jedzenie go bezpośrednio ze skórki. Kilka ruchów łyżką wystarczy, by skonsumować całe wnętrze owocu.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy