Orzechy migdały - właściwości, witaminy, wartości odżywcze i kalorie.

Migdały, fot. Freeimages.com/jukka Niittymaa Migdały, fot. Freeimages.com/jukka Niittymaa

Płatki migdałów, marcepan, mleko migdałowe, no i surowe migdały – to wszystko możemy mieć w swojej kuchni dzięki migdałowcowi zwyczajnemu. Drzewo to nie rośnie co prawda w Polsce, dlatego musimy zaopatrywać się w migdały importowane. Niemniej warto, ponieważ orzechy te mają sprawdzone działanie prozdrowotne.



Migdałowiec pospolity… a właśnie wcale, że nie taki pospolity

Migdały to owoce pestkowe, wydawane przez drzewo o nazwie migdałowiec pospolity, inaczej zwyczajny. Bywają systematyki, w których funkcjonuje ono jako gatunek śliwy, dlatego możemy spotkać się także z określeniem „śliwa migdał”. Migdałowiec jest rośliną długowieczną, sięgającą nawet kilkunastu metrów wysokości. Owocuje od początku roku do końca lata, pod warunkiem, że ma zapewnione dobre warunki środowiskowe. Jako drzewo pochodzące z Azji, choć rozprzestrzeniło się także w Europie, Afryce i Ameryce, migdałowiec potrzebuje wysokich temperatur, spokojnego klimatu i osłoniętego od wiatru terenu. Jest uprawiany w większości krajów śródziemnomorskich (Francja, Włochy, Hiszpania, Grecja, Chorwacja, Czarnogóra, Cypr, Turcja, Liban, Tunezja itd.) oraz w Stanach Zjednoczonych. Ze względu na wymagania klimatyczne, w Polsce o własnych migdałach można jedynie pomarzyć. Pozostaje nam zakup tych importowanych.

Pocieszeniem, ale w gruncie rzeczy wcale niemałym, jest fakt, że w swoim ogrodzie możemy zasadzić inne gatunki migdałowca. Nie dadzą nam one co prawda jadalnych owoców, ale ofiarują za to obfitość pięknych kwiatów. Mowa o migdałowcu trójklapowym (popularnie zwanym migdałkiem) oraz migdałowcu karłowym. Ten ostatni to krzew wyjątkowo odporny na trudne warunki środowiska, także na mrozy. Migdałek, z kolei, jest nieco bardziej wrażliwy, ale łatwo uprawia się go nawet w małym ogrodzie i na większości gleb ogrodowych. Wydaje mnóstwo kwiatów (więcej, niż migdałowiec zwyczajny), którymi raczej trudno się nie zachwycać. Skąd taka uroda?

Kwitnący migdałowiec. By No machine-readable author provided. Mzelle Laure assumed (based on copyright claims). [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy