Miłka abisyńska (teff) - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże miłka abisyńska (teff) ciekawostki

By No machine-readable author provided. Rasbak assumed (based on copyright claims). [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons By No machine-readable author provided. Rasbak assumed (based on copyright claims). [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Miłka abisyńska czy też teff to roślina trawiasta będąca podstawą wyżywienia w Afryce północno-wschodniej. Jest tam uprawiana od ponad 4 tys. lat i ciągle opiera się niekorzystnym warunkom klimatycznym tego obszaru. Dla Europejczyków miłka abisyńska (teff) to egzotyczny superfood, którym chętnie zastępujemy pszenicę. Co warto wiedzieć o miłce abisyńskiej?



Teff: pochodzenie i uprawa

Miłka abisyńska (Eragrostis abyssinica) pochodzi z Etiopii, czyli z Abisynii – taką nazwę nosiła Etiopia dawniej. Zboże to zaspokaja 2/3 zapotrzebowania Etiopczyków na żywność. Jest uprawiane również w Erytrei, Sudanie, Somalii i Dżibuti. Przyjęło się poza tym w Indiach i w Australii, lecz na zdecydowanie mniejszą skalę.

Miłka bardzo często występuje pod nazwą tef lub teff. Określana jest także jako trawa abisyńska, gdyż w istocie należy do rodziny traw (wiechlinowatych). Zboże to osiąga około 1 m wysokości i kończy się około 40-centymetrową kłoskowatą wiechą, która skrywa w sobie bardzo, bardzo drobniutkie nasiona o znaczących właściwościach odżywczych. Odmiany teffu są trzy: biała, czarna i czerwona. Ta pierwsza jest najdroższa i najrzadsza, dlatego podstawą diety Afrykańczyków pozostają dwie ostatnie.

Teff wyrasta zarówno na glebach suchych, jak i wilgotnych i nie ma względem nich wielu wymagań. Sieje się go na wyżynach. To zboże odporne na pasożyty i można je długo przechowywać, co w krajach nawiedzanych przez susze oraz klęski głodu jest na wagę złota.


Fot. International Potash Institute [CC BY 2.0 ], Flickr.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy