Młoda kapusta na 3 sposoby

pixabay.com pixabay.com

Wiosną zaczyna się sezon na młodą kapustę – bodajże najsmaczniejsze danie, które w tym czasie może pojawić się na naszym stole! Jasnozielone, słodkie i orzeźwiające listki świeżej kapustki przygotowujemy na wiele sposobów – doskonale komponują się z koperkiem, jednak można podawać je również w towarzystwie innych warzyw.


Wczesna odmiana Brassica  ma o wiele więcej witaminy C niż zwykła biała kapusta. Chociażby z tego względu warto po nią sięgać w okresie wiosennym. Młoda kapustka jest ponadto dużo prostsza w przygotowaniu – jej rozmiary sprawiają, że staje się poręczna w obróbce, a delikatne liście nie wymagają długiego gotowania. Oto kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie smacznych i zdrowych dań na bazie świeżej kapusty:

KAPUSTA MARCHEWKOWA

Składniki:
  • główka młodej kapusty
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka soli kamiennej
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta pieprzu
  • 4 młode marchewki
  • łyżka mąki pełnoziarnistej
  • pęczek koperku
Przygotowanie:
Kapustę płuczemy wodą, szatkujemy, a następnie wrzucamy na patelnię, dodając jednocześnie masło, sól, cukier, pieprz i dolewając pół szklanki wody. Wszystko dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. W międzyczasie kroimy marchew i dorzucamy ją do reszty składników, po czym znowu kapustę dusimy – tym razem przez 30 minut. Następnie robimy prostą zasmażkę z masła i mąki, wlewamy na patelnię powstały w wyniku duszenia kapusty sos, po czym dokładnie wszystko mieszamy i przelewamy do mieszanki kapusty. Na koniec dorzucamy posiekany koperek i dusimy warzywa przez ok. 5 minut. Kiedy danie odrobinę przestygnie, będzie gotowe do zjedzenia.

KAPUSTA CZOSNKOWA

Składniki:
  • główka młodej kapusty
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
Kapustę myjemy, przekrawamy na pół, a następnie wrzucamy do zagotowanej w garnku osolonej wody. Gotujemy wszystko przez ok. 4 minuty, po czym wyciągamy kapustę z wody, odsączamy i szatkujemy. Na patelni z kolei roztapiamy masło i lekko podsmażamy czosnek. Po ok. 2 minutach dodajemy do niego kawałki kapusty i dusimy przez niecałe 5 minut, dorzucając w międzyczasie ulubione przyprawy.

KAPUSTA POMIDOROWA

Składniki:
  • główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól kamienna
  • pieprz
  • sproszkowane suszone warzywa BIO
  • odrobina cukru trzcinowego
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka mąki
  • pęczek koperku
Przygotowanie:
Kapustę myjemy, szatkujemy i wkładamy do garnka. Następnie wlewamy pół szklanki wody, dodajemy suszone warzywa i dusimy wszystko przez kilka minut, aż kapusta zmięknie. W międzyczasie kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją na oliwie, dodając odrobinę mąki. Kiedy kapusta będzie gotowa, należy dorzucić do niej cebulę i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, pokrojony koperek, sól, pieprz i cukier, raz jeszcze mieszamy  i... gotowe.
Alicja Chrząszcz


Smacznego!
Źródło: www.urodaizdrowie.pl
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy