Morwa czarna owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze morwy czarnej

Fot. Vladimer Shioshvili[CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com Fot. Vladimer Shioshvili[CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com

Morwa czarna nie jest, niestety, tak rozpowszechniona w naszym rejonie Europy, jak morwa biała. A szkoda, bo morwa czarna ma wiele cennych właściwości i jest o wiele smaczniejsza i nawet nieco zdrowsza. Z owoców tych produkuje się soki i syropy pomocne w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, a także przy anemii – zawierają bowiem sporo żelaza. Dlaczego jeszcze morwa czarna powinna nas zainteresować, jeśli chcemy być zdrowi i dobrze wyglądać?


Morwa czarna: pochodzenie i zastosowanie

Morwa czarna (Morus nigra), w przeciwieństwie do morwy białej, nie pochodzi z Chin, a z północnych rejonów Azji Mniejszej. Dlatego też dotarła do Europy wcześniej. Sprowadzono ją nie przez jej walory zdrowotne, które były jeszcze wtedy u nas mało znane, ale w celu rozwinięcia hodowli jedwabników morwowych. Obecnie morwę tę ceni się ze względu na lecznicze działanie jej owoców, liści, kory i korzeni. Jagody morwy czarnej przypominają wyglądem jeżyny. Są jednak od nich nieco większe i bardziej podłużne. Mają ciemnofioletowy kolor determinowany sporą zawartością garbników. Wykorzystuje się je do barwienia przetworów i leków. Są soczyste, aromatyczne i bardzo orzeźwiające, zdecydowanie smaczniejsze od owoców popularniejszej u nas morwy białej. Przygotowuje się z nich lecznicze soki, syropy, napary i nalewki, a także dżemy, konfitury i wina.


Owoce morwy czarnej przypominają owoce jeżyny. Fot. Emilian Robert Vicol [CC BY 2.0 ], Flickr.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy