Nasiona chia na 5 sposobów

pixabay.com pixabay.com

Nasiona szałwii hiszpańskiej to słynna superżywność, która obecnie bije rekordy popularności. Niewielkie nasiona chia, poza szeregiem wartości prozdrowotnych, mają mnóstwo zastosowań kulinarnych. Na ich bazie można komponować orzeźwiające napoje i pożywne desery. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do koktajli. Dania z wykorzystaniem szałwii hiszpańskiej są smaczne i proste w przygotowaniu. Będące ważnym elementem azteckiej diety, nasiona chia zawierają kwasy Omega-3 i Omega-6, wapń, żelazo, cynk, witaminy C, A, E i błonnik. Są także cennym źródłem leptyny, która poprawia przemianę materii i dodaje energii. Włączenie ich do diety nie dość, że pomaga schudnąć i uzupełnia niedobory witaminowo-mineralne, to jeszcze wzmacnia kości, poprawia wygląd paznokci, włosów i skóry, a także obniżaja poziom cholesterolu i oczyszcza organizm z toksyn.


Chia w polskiej kuchni

Z racji na szereg prozdrowotnych właściwości, warto włączyć nasiona szałwii hiszpańskiej do codziennego jadłospisu. Dzięki temu, że można je przygotowywać na różne sposoby, nietrudno będzie umieścić je w diecie. Można dodawać je do koktajli, puddingu, sałatek, kasz, omletów, musli, owsianki, ciast, budyniu, jogurtów, dżemów i napoi. Oto kilka propozycji wykorzystania nasion chia w codziennym menu:

CHIA FRESCA


W celu przygotowania odżywczego napoju, który doskonale nawodni nasz organizm, wystarczy dodać porcję nasion chia  do mieszanki przygotowanej z wody kokosowej, soku z limonki, nasion stewii i syropu z agawy. W ten sposób otrzymamy smaczny i orzeźwiający napój, zwany chia fresca, który stanowi ciekawą alternatywę dla dostępnych na rynku produktów.

WEGAŃSKI DŻEM

Nasiona chia to doskonały zamiennik sztucznych środków żelujących dodawanych do większości dżemów, które możemy znaleźć w sklepach. Aby przygotować domowy wegański dżem, wystarczy oczyszczone, umyte i pokrojone owoce (np. maliny) udusić na małym ogniu z odrobiną wody, syropu klonowego, soku z cytryny i 2 łyżek nasion szałwii hiszpańskiej. Kiedy masa stanie się gęsta, należy odczekać chwilę i przełożyć ją do słoika.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy