Ogórek warzywo - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy ogórek

Fot. OakleyOriginals[CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. OakleyOriginals[CC BY 2.0 ], Flickr.com
„Sezon ogórkowy”, to nie tylko czas zbiorów tego warzywa. Tym mianem określamy także przestój w życiu kulturalnym i politycznym. Roślina w „zielonym garniturku” jest jednak silnie zakorzeniona nie tylko w polskiej kulturze, na co wskazuje (na przykład) frazeologia, lecz także w kuchni i kosmetyce. W jaki sposób warzywo składające się niemalże wyłącznie z wody może działać cuda dla naszej urody, a także być jedną za najpopularniejszych zakąsek i obowiązkowym składnikiem śniadaniowej kanapki czy obiadu?

Ogórek (Cucumis L.) należy do rodziny dyniowatych. Wyróżnia się aż 53 gatunki tego warzywa, przy czym typowym przedstawicielem jest Cucumis sativus.

Ogórek stary jak świat

Ogórek to jedno z najstarszych warzyw na świecie. Źródła historyczne podają różne informacje co do daty, którą można uznać za początek jego uprawy, jednak uznaje się, że zaczęto go hodować aż 400 lat temu. Pochodzi z Indii, gdzie do dzisiaj można spotkać jego dziko rosnące odmiany. Etymologia nazwy tej rośliny wskazuje na jej aryjskie, greckie, arabskie i ormiańskie korzenie. Biblia określa ogórek mianem warzywa „egipskiego”. Starożytni Grecy wierzyli, że spożywanie tej rośliny poprawia rozum i uspokaja serce, tłumiąc namiętność. Rzymianie z kolei docenili walory smakowe ogórka i spożywali go w formie przekąsek o właściwościach orzeźwiających. W Polsce ogórki pojawiły się już w wieku dziewiątym, dzięki handlowi z Bizancjum i do dzisiaj są jednym z najchętniej kupowanych warzyw, tak, jak ziemniaki czy kapusta. Pod koniec wieku piętnastego ogórki trafiły z Europy do Ameryki, dzięki Kolumbowi, który przywiózł je ze swojej podróży i zasadził na wyspie Haiti. W czasach współczesnych ogórki uprawia się niemal na całym świece. Wyjątek stanowi Antarktyda. W Norwegii, ze względu na niekorzystny klimat, specjalne odmiany tych warzyw hoduje się w szklarniach.

Trzy wcielenia ogórka

W uprawie ogórki dzieli się na trzy kategorie:

  • ogórki gruntowe, nadające się do kiszenia, mają szorstką skórkę pokrytą włoskami. Ich maksymalna długość to 15 cm
  • korniszony – są niewielkich rozmiarów, nie przekraczają 6 cm i świetnie nadają się do marynowania
  • ogórki szklarniowe – rosną nawet do 30 cm i mają gładką skórkę, pozbawioną chropowatości. Najczęściej spożywa się je w sałatkach.

Ogórek gruntowy. By Mariuszjbie (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy