Orzeszki piniowe (piniole) - właściwości, wartości odżywcze i kalorie

Fot. Steven Jackson[CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. Steven Jackson[CC BY 2.0 ], Flickr.com

Orzeszki piniowe (piniole) od czasów starożytnych uchodzą za bardzo zdrowy i odżywczy pokarm. Ze względu na dużą zawartość cynku oraz wysoką cenę rynkową orzeszki piniowe są też zaliczane do afrodyzjaków. To rarytas kuchni włoskiej, wykorzystywany do wytwarzania oryginalnych sosów oraz oleju. Zobacz, co jeszcze kryją w sobie piniole, bądź co bądź, mało znane u nas orzechy.



Orzechy piniowe: pochodzenie i uprawa

Piniole (orzeszki piniowe) to nic innego, jak nasiona niektórych odmian sosny. Są drobne, lekko podłużne, mają słodko-kwaśny, ale delikatny smak i wyraźnie wyczuwalny sosnowy aromat, co stwarza wiele ciekawych możliwości wykorzystania ich w kulinariach. Na polskim rynku dostępne są głównie piniole koreańskie – bardzo smaczne i zdrowe, ale uchodzące za nieco gorszej jakości od włoskich, które są uważane za absolutny numer jeden. Korea i Włochy to jednak nie jedyni dostawcy orzeszków pinii na rynek europejski i światowy. Nie mogłoby tak być, ponieważ sosna w ogóle, jako gatunek drzewa, bardzo dobrze adaptuje się do najróżniejszych warunków glebowych. orzeszki piniowe pozyskuje się zaś przede wszystkim z sosny pinia, rosnącej w krajach śródziemnomorskich, głównie na północy, a także na południowych brzegach Morza Czarnego. Piniole koreańskie to, z kolei, nasiona sosny koreańskiej, która gęsto porasta obszary między innymi Korei Północnej (w Południowej występuje rzadziej) oraz Chin (na północy).


Sosna pinia. By User:Javierme Javier Mediavilla Ezquibela (Own work) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy