Papaja owoc - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy papaja

Melonowiec właściwy (Carica papaya L.), Melonowiec właściwy (Carica papaya L.), fot. Janine ninacoco/Flickr CC[CC BY 2.0 ], Flickr.com

Melonowiec właściwy (Carica papaya L.) czyli papaja to wyjątkowy owoc, który posiada wiele ciekawych właściwości i jest z całą pewnością warty zainteresowania. Tym bardziej, że w Polsce papaja, to wciąż mało popularny owoc.



Zacznijmy od tego, że papai nie da się łatwo zdobyć jeśli nie mieszka się w dużym mieście, a nawet wtedy bywają z tym problemy. Wysyp tego owocu w sklepach następuje przede wszystkim w sezonie jesiennym. Zazwyczaj można ją znaleźć w tych większych marketach, aczkolwiek cena papai jest dość wysoka i waha się od około 10 do kilkunastu złotych za sztukę. Co ciekawe, w krajach, z których jest importowana, kosztuje zazwyczaj „grosze”, więc będąc na zagranicznej wycieczce w egzotycznym miejscu i zauważając ją na miejscowych bazarach, grzechem byłoby nie skorzystać z okazji.

Co dobrego ma papaja?

Papaja jest niskokaloryczna i nie zawiera cholesterolu, poza tym jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera m.in. bardzo dużo witaminy C (więcej od popularnych cytrusów), witaminę A, witaminy z grupy B, flawonoidy, potas i wapń.

Papai jest przypisywane wiele korzyści dla zdrowia:
  • ułatwia trawienie i reguluje układ trawienny,
  • wzmacnia serce i układ krwionośny,
  • ulepsza proces krzepnięcia krwi (zawiera fibryny),
  • pomaga redukować wagę,
  • ma dobroczynne działanie dla skóry,
  • może być pomocą w walce z ciężkimi chorobami, takimi jak cukrzyca czy nowotwór.

To właśnie ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne papaja nazywana jest „Owocem Aniołów”

wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy