Papryka to warzywo idealne – jest smaczne i zdrowe. Idealnie nadaje się do sosów, zup, sałatek, kanapek czy przetworów. Oprócz walorów smakowych, papryka traktowana jest jako jeden z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych. Nie bez powodu papryka nazywana jest „czerwonym zlotem”.
Zielona, żółta, czerwona, pękata, podłużna, ostra, słodka, delikatna – na chwilę obecną mamy około 200 odmian papryki. W Polsce najpopularniejsze są łagodne i słodkie odmiany takie jak pepperoni, bell czy pimento.
Co takiego wyjątkowego jest w papryce, że jest obecnie jednym z najpopularniejszym warzywem uprawianym w Europie. Papryka jest smaczna i zdrowa. Jędrna i soczysta papryka obfituje w substancje odżywcze – witaminę C (jest jej 5-krotnie więcej niż w cytrynie), A, E, witaminy z grupy B, beta-karoten, wapń, potas, żelazo, magnez. Dzięki substancjom odżywczym papryka wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia koloryt skóry, pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi, oczyszcza organizm i wzmacnia odporność.
Papryka
‘Carolina Reaper’ – aktualnie najostrzejsza papryka chili według księgi
rekordów Guinnessa na podstawie testu z 2012 r.By Dale Thurber (Own
work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Ostra papryka na zdrowie
Papryka to idealne warzywo dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów Po pierwsze jest niskokaloryczna (10 gram zielonej papryki dostarcza 14 kalorii). Po drugie doprawianie posiłków mieloną ostrą papryką zmniejsza apetyt. Pod wpływem zawartej w ostrej papryce kapsaicyny podnosi się temperatura wnętrza ciała i przyspiesza przemiana materii, maleje także nasz apetyt, zwłaszcza na potrawy tłuste, słone i słodkie. Kapsaicyna, która odpowiedzialna za ostry, piekący smak papryki chili, ma też wiele właściwości zdrowotnych. Obniża ciśnienie krwi, zmniejsza odczuwanie bólu, pomaga zwalczyć Helicobacter pylori, wspomaga leczenie schorzeń układu moczowo-płciowego, działa też wspomagająco w leczeniu raka prostaty. Ale uwaga − ostra papryka nie jest wskazana dla osób z chorobami układu pokarmowego, ponieważ może powodować jego dodatkowe podrażnienie.Czy kolor papryki ma znaczenie?
Czerwona odmiana papryki ma najwięcej beta-karotenu i witaminy C. Z kolei papryka zielona jest najmniej kaloryczna (100 g dostarcza zaledwie 14 kalorii), zawiera też spore ilości kwasu foliowego, niezbędnego w diecie ciężarnych kobiet. Natomiast papryka w kolorze żółtym zawiera luteinę i zeaksantynę, które jako antyoksydanty (przeciwutleniacze), neutralizują wolne rodniki i wpływają na prawidłowe funkcjonowania narządu wzroku.Fot. Vegeluv.org[Vegeluv ]
Papryka w kuchni
Na surowo, pieczona, faszerowana, w sałatkach – papryka króluje teraz na naszych stołach. My proponujemy zupę-krem pomidorową z paprykową niespodzianką Amelii Romańskiej z Vegeluv.org. Smacznego :)Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 duże czerwone papryki
- 1 cebula
- pół główki czosnku
- 4-5 dużych dojrzałych pomidorów – około 1 kg
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- ewentualnie: bazylia
Przygotowanie:
Papryki trzeba upiec w 150 stopniach, ostudzić i obrać ze skórki. Pomidory zalać wrzątkiem na 30 sekund, następnie obrać ze skórki. Czosnek i cebulę obrać i poddusić na oliwie z oliwek. Do cebuli i czosnku dodać pokrojone w duże kawałki pomidory i gotować przez około 5-10 minut. Zdjąć z ognia, dodać pieczone papryki, posolić do smaku i zmiksować i gotowe.
Smacznego!
Ekologia.pl
Moim zdaniem
Lubisz paprykę?