Pasty do kanapek to produkty, który doskonale sprawdzą się nie tylko jako imprezowa przekąska, lecz także jako element szybkiego i pożywnego śniadania, które możemy przygotować w kilka chwil. Możliwość samodzielnego decydowania o ich składzie sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony dodatek do chleba.
pixabay.com
Pastę kanapkową możemy przyrządzić z rozmaitych składników – spośród tysiąca dostępnych przepisów, zarówno weganin, wegetarianin, jak i mięsożerca znajdzie coś dla siebie.
Pasta z czerwonej fasoli z miętą
Składniki:
- 1 szklanka fasoli czerwonej
- 70 g suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- kilka liści mięty pieprzowej
- ulubione zioła i przyprawy + sól do smaku
Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez noc, a następnie gotujemy aż stanie się miękka. Suszone pomidory, czosnek, (ostygniętą) fasolę, miętę, oliwę i przyprawy wrzucamy razem do blendera i miksujemy. Gotowa pasta doskonale komponuje się z pełnoziarnistym, ciemnym pieczywem.
Pasta z wędzonego tofu i papryki
Składniki:
- 320 g wędzonego tofu (pokrojonego)
- 100 g usmażonej papryki czerwonej
- garść zielonych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Paprykę smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, a następnie studzimy. Kiedy będzie miała temperaturę pokojową, wrzucamy ją razem z resztą składników do blendera i miksujemy na gładką masę.
Pasta z czerwonej fasoli z tymiankiem
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej fasoli czerwonej
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy, zaś natkę pietruszki myjemy, pozbawiamy twardych części łodyg i siekamy. Następnie wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera.
Składniki:
- 1 kg bobu
- pęczek szczypiorku z cebulkami
- 5 ząbków czosnku
- odrobina posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 125 g jogurtu naturalnego
- oliwa z oliwek
- 2 garście słonecznika
Przygotowanie:
Bób gotujemy, studzimy i obieramy. Słonecznik lekko podprażamy na patelni i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Młode cebulki i czosnek kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojony szczypiorek i odrobinę soli. Wszystko mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Bób blendujemy z sosem sojowym, jogurtem, czosnkiem i cebulką. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i wszystko raz jeszcze miksujemy.
Smacznego!
Alicja Chrząszcz
Bibliografia
- “http://www.agataberry.pl”; data dostępu: 2017-03-18
- “http://www.agamasmaka.pl”; data dostępu: 2017-03-18