Pasty kanapkowe DIY – sposób na szybkie i zdrowe śniadanie

pixabay.com pixabay.com

Pasty do kanapek to produkty, który doskonale sprawdzą się nie tylko jako imprezowa przekąska, lecz także jako element szybkiego i pożywnego śniadania, które możemy przygotować w kilka chwil. Możliwość samodzielnego decydowania o ich składzie sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony dodatek do chleba.

Pastę kanapkową możemy przyrządzić z rozmaitych składników – spośród tysiąca dostępnych przepisów, zarówno weganin, wegetarianin, jak i mięsożerca znajdzie coś dla siebie.

Oto kilka prostych w przygotowaniu i smacznych propozycji na zdrowe śniadanie:
Pasta z czerwonej fasoli z miętą

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej fasoli
  • 70 g suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • kilka liści mięty pieprzowej
  • ulubione zioła i przyprawy + sól do smaku
Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez noc, a następnie gotujemy aż stanie się miękka. Suszone pomidory, czosnek, (ostygniętą) fasolę, miętę, oliwę i przyprawy wrzucamy razem do blendera i miksujemy. Gotowa pasta doskonale komponuje się z pełnoziarnistym, ciemnym pieczywem.

Pasta z wędzonego tofu i papryki

Składniki:
  • 320 g wędzonego tofu (pokrojonego)
  • 100 g usmażonej papryki czerwonej
  • garść zielonych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Paprykę smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, a następnie studzimy. Kiedy będzie miała temperaturę pokojową, wrzucamy ją razem z resztą składników do blendera i miksujemy na gładką masę.

Pasta z czerwonej fasoli z tymiankiem

Składniki:
  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli czerwonej
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy, zaś natkę pietruszki myjemy, pozbawiamy twardych części łodyg i siekamy. Następnie wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera.

Pasta z bobu

Składniki:
  • 1 kg bobu
  • pęczek szczypiorku z cebulkami
  • 5 ząbków czosnku
  • odrobina posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • 2 garście słonecznika
Przygotowanie:
Bób gotujemy, studzimy i obieramy. Słonecznik lekko podprażamy na patelni i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Młode cebulki i czosnek kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojony szczypiorek i odrobinę soli. Wszystko mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Bób blendujemy z sosem sojowym, jogurtem, czosnkiem i cebulką. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i wszystko raz jeszcze miksujemy.

Smacznego!
Alicja Chrząszcz

Źródło: www.agamasmaka.pl, www.agataberry.pl
Źródło zdjęcia: www.pixaby.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy