Patison warzywo - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy patison

Patison. von Schnobby (Eigenes Werk) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons Patison. von Schnobby (Eigenes Werk) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Dzieła matki natury nierzadko zachwycają i intrygują swoim wyglądem. Jednym z takich „cudów” są z pewnością patisony – warzywa przywodzące na myśl niezidentyfikowany obiekt latający. Spokrewniona z dynią roślina nie tylko egoztycznie prezentuje się na talerzu, lecz także pomaga schudnąć, poprawić wzrok, a nawet przeciwdziałać cukrzycy!



Patison (Cucurbita pepo var. patisoniana) stanowi jednoroczną odmianę botaniczną dyni zwyczajnej i należy (oczywiście) do rodziny dyniowatych. Warzywo określa się również mianem dyni talerzowej lub letniej. Jedyną jego jadalną częścią jest owoc, który kształtem przypomina UFO, dysk lub… rozgwiazdę morską. Barwa skórki i miąższu zależy od odmiany – może być kremowa, żółta, jasnozielona lub fioletowa. Dojrzałe okazy osiągają do 30 cm średnicy i mogą ważyć aż 1,5 kg. Patison należy do najbardziej popularnych roślin uprawnych w Stanach Zjednoczonych, Europie Zachodniej i Rosji.

Kosmiczny ogród

Jeśli chcemy, aby nasz domowy ogródek nabrał nieco „kosmicznego” wyglądu, powinniśmy zdecydować się na uprawę patisonów. Są one dość łatwe w hodowli ze względu na wysoką odporność na choroby i szkodniki. Najlepsze do uprawy są takie odmiany, jak Polo i Gagat (obie mają zieloną skórkę). Należy jednak pamiętać, że roślina ta, podobnie jak dynia zwyczajna, jest bardzo wrażliwa na przymrozki. Nasiona możemy sadzić bezpośrednio do gruntu albo założyć hodowlę z rozsady. Patison najlepiej rozwija się na dobrze nasłonecznionym stanowisku. Podłoże powinno być próchniczne, niepodmokłe i o pH obojętnym. W drugiej połowie kwietnia wysiewamy po 2 nasionka do doniczek o średnicy max. 8 cm. Kiedy wykiełkują, pozostawiamy najsilniejsze okazy i sadzimy je na miejsce stałe w drugiej połowie maja. Aby plantacja szybko się rozwinęła, wystarczy jedynie kilka sadzonek. Gdy roślina wytworzy minimum 2 liście, powinniśmy dokonać przerywki, tak, by została tylko najsilniejsza siewka. Należy oczywiście pamiętać o regularnym podlewaniu sadzonek wodą, której temperatura będzie odpowiadała temperaturze otoczenia. Aby chronić plantację przed niską temperaturą, przez pierwsze 3 tygodnie od momentu zasiania nasion grządki należy przykrywać włókniną.
Moim zdaniem
Czy jadłaś/jadłeś kiedyś patisona?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy