Płaskurka właściwości, witaminy i uprawa. Przepisy na dania z płaskurki

Płaskurka, By Rasbak (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons Płaskurka, By Rasbak (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Płaskurka, czyli starsza siostra orkiszu, jest gatunkiem pszenicy, który w naszym kraju nadal stanowi rarytas. Jako pierwsi jej wartości poznali mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Zboże to, poza tym, że kryje w sobie moc białka, minerałów i antyoksydantów, jest wolne od chemii i zanieczyszczeń. Uprawia się je wyłącznie ekologicznie, tradycyjnymi metodami. Chleb wypiekany z płaskurki ma piękny zapach i wspaniały lekko orzechowy smak, który docenią wszyscy koneserzy zdrowego pieczywa.



Płaskurka (Triticum dicoccon (Schrank) Schübl.) jest gatunkiem pszenicy, który wywodzi się z rejonu tzw. Żyznego Półksiężyca, obejmującego ziemie należące do Egiptu, Palestyny, Syrii i Mezopotamii. Stanowi ona jedno z pierwszych udomowionych przez człowieka zbóż. Jej kłosy są płaskie i nieco przypominają jęczmień. Obecnie uprawia się ją ekologicznie niemal na całym świecie. W Polsce istnieją niewielkie pola obsiane płaskurką. W jej uprawie specjalizuje się zaledwie kilku rolników w okolicach Brodnicy (woj. kujawsko – pomorskie). Zboże to można przetwarzać na zdrowe mąki, kasze i makaron. Mimo że w naszym kraju wyroby z płaskurki są rzadko spotykane, w Niemczech jej przetwory oferuje szeroka gama sklepów ekologicznych. Uwielbiają ją również Włosi, którzy produkują specjalny płaskurkowy makaron i pyszny chleb o nazwie pane di farro.

Zboże wolne od chemii i zanieczyszczeń

Obecnie płaskurka jest uprawiana przede wszystkim na górskich terenach w Armenii, Maroka, Hiszpanii, Albanii i Turcji. W malowniczej Toskanii jest ona jednym z  flagowych produktów regionalnym. Włosi wyrabiają z niej chleb i makaron. Z kolei Niemcy – koneserzy złotego trunku – opracowali oryginalną recepturę bawarskiego piwa wytwarzanego z tego zboża. W Polsce płaskurka
Uprawa
Płaskurka doskonale rozwija się na glebach ubogich w substancje organiczne i wykazuje dużą odporność na grzyby i szkodniki. Ponadto, jego ziarno nie toleruje żadnych obcych „dodatków” w ziemi, przez co wymusza na rolnikach zasiew i wzrost bez stosowania środków chemicznych i nawozów.
jest uznawana nadal za relikt przeszłości, jednak ekolodzy wróżą jej nadchodzący powrót do łask i detronizację popularnego orkiszu. Uprawa starszej siostry pszenicy nie sprawia większych problemów. Ten gatunek doskonale rozwija się na glebach ubogich w substancje organiczne i wykazuje dużą odporność na grzyby i szkodniki. Ponadto, jego ziarno nie toleruje żadnych obcych „dodatków” w ziemi, przez co wymusza na rolnikach zasiew i wzrost bez stosowania środków chemicznych i nawozów. Jako że ziarno płaskurki po przeprowadzeniu omłotu nadal pozostaje w plewach, do jego oddzielenia potrzebne są specjalistyczne maszyny. Dzięki temu, że nasiona z kłosów wydobywane są dopiero po żniwach, są wolne od zanieczyszczeń. Plony zbiera się tradycyjnym sposobem – bez użycia kombajnów. Jeżeli decydujemy się na uprawę płaskurki, powinniśmy również liczyć się z tym, że sprzęt do mielenia ziarna trzeba sprowadzać z zagranicy, co wiąże się z dodatkowym wydatkiem. Jednakże, ze względu na walory zdrowotne i czystość ziarna płaskurki, przy odpowiednich zasobach finansowych, warto zainwestować w jej uprawę. Jeżeli jednak nie możemy sobie pozwolić na własny wysiew tego zboża, możemy skorzystać z oferty niektórych sklepów ekologicznych, które w swoim asortymencie, poza świeżym pieczywem, mają płaskurkową mąkę i kaszę.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy