Sałata zielona warzywo - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy zielona sałata

Photo credit: Foter.com Photo credit: Foter.com

Mody kulinarne ostatnich lat podsuwają nam mnóstwo zieleniny. Na półmiskach królują różne odmiany sałat – roszponka, rukola, cykoria, rzymska. Tymczasem zapomnieliśmy o klasyku gatunku, czyli o zwyczajnej sałacie zielonej (inaczej masłowej, maślanej lub siewnej), kiedyś zdecydowanie chętniej podawanej do posiłków. Dlaczego warto się zreflektować i wrzucić ją z powrotem do codziennego menu?



Sałata masłowa: nie tylko dekoracja półmisków

Sałata zielona to przedstawicielka rodziny astrowatych. Jest bardzo prostą w uprawie, niewymagającą rośliną jednoroczną, uprawianą zarówno w polu, jak i w warunkach szklarniowych. Jeszcze niedawno, zanim rozsmakowaliśmy się w innych odmianach sałat i zaczęliśmy zachwycać się kuchnią roślinną, sałata masłowa była jednym ze standardowych warzywnych dodatków do potraw na polskim stole. Towarzyszyła głównie obiadom i była niemal nieodzownym dodatkiem do kanapek, wkomponowywaną pomiędzy chrupiącą bułkę a plaster sera lub szynki. Dziś zeszła nieco na margines kulinarnych eksperymentów i ustąpiła miejsca mniej znanym do tej pory odmianom. W sklepach i w warzywniakach co prawda znajdziemy ją zawsze, ale na stoiskach z zieleniną przeważają gotowe mieszanki sałat, sałaty o fikuśnych liściach i nazwach, no i rukola oraz roszponka – odmiany, które ostatnimi czasy zdominowały warzywne podwórko. Nie ma oczywiście nic złego w tym, że bawimy się smakami i odkrywamy ciągle nowe produkty, zwłaszcza jeśli są zdrowe. Warto jednak znów spojrzeć na sałatę zieloną przyjaznym okiem, ponieważ jest i zawsze była wyjątkowo smaczna. Na tle innych odmian, sałata siewna wyróżnia się delikatnością i świetnym smakiem, któremu daleko do goryczy, tak często dominującej w innych sałatach.

Sałata siewna ma delikatne, soczyste liście o lekkim, orzeźwiającym zapachu. Ich powierzchnia jest gładka i przyjemna. Rosnąc, zbierają się w niewielką główkę, najpierw ściśle przylegając do siebie, a czym dalej na zewnątrz, tym bardziej przypominają swobodnie opadające, wiotkie wachlarze. Te największe okazy są też najdelikatniejsze i intensywnie zielone. Wewnętrzne natomiast są nieco bardziej kruche i bladozielone. Co ciekawe, zawierają też mniej witamin i innych elementów odżywczych. Sałata masłowa najlepiej smakuje świeża, zaraz po umyciu, gdy jest najbardziej soczysta i jędrna. Niestety, świeżość zachowuje nad wyraz krótko, dlatego po zakupach warto od razu znaleźć dla niej zastosowanie. Leżakująca zbyt długo sałata zaczyna żółknąć i źle smakować.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy