Jak podawać pora? Przepis na pyszne danie z pora

By THOR (Leeks and Thyme) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons By THOR (Leeks and Thyme) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
Właściwości pora znane już około 4500 lat temu. Starożytni Rzymianie wierzyli, że por wzmacnia struny głosowe, w medycynie ludowej por wykorzystywany był jako lek na reumatyzmu i artretyzm, a według medycyny chińskiej por miał wzmacniać laktację i poprawiać wydolność nerek. A jak jest współcześnie? Mimo iż por to bardzo popularny składnik naszej diety, to wydaje się, że zapomnieliśmy o tym, że por to warzywo nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.

Por (Allium porrum) to bliski krewny czosnku i cebuli. Znany był już w czasach starożytnych. Egipcjanie uważali że jest to warzywo poświęcone bogom, a Rzymianie byli przekonani, że por chroni i wzmacnia struny głosowe. Do Polski por trafił w średniowieczu. Stanowił wtedy głównie pożywienie ludzi ubogich. Dopiero na przełomie XIX i XX wieku zyskał wielbicieli wśród wszystkich przedstawiciel społeczeństwa.

Por ma niewiele kalorii (ok. 30 kcal na 100g), ale całkiem sporo witamin. Warzywo to bogate jest w witaminę A, witaminy z grupy B (B1 ,B2), a także cenną dla odporności witaminę C. Por obfituje również w kwas foliowy, sole mineralne, wapń, fosfor, potas i magnez. Dawniej w medycynie ludowej z zielonej części pora robiono okłady na zaatakowane artretyzmem i reumatyzmem kończyny. Obecnie doceniany jest w zapobieganiu chorób krążenia i nerek. Z racji tego, iż jest krewniakiem cebuli, syrop z pora również skutecznie łagodzi objawy przeziębienia i pobudza siły witalne.

Por najczęściej wykorzystywany jest jako składnik włoszczyzny w zupach. Jego ostry smak dobrze też komponuje się w sałatkach i surówkach. Jednak równie dobrze smakuje jako samodzielne warzywo. My proponujemy przepis na pikantny krem z pora, autorstwa Amelii Romańskiej z Vegeluv.org.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl

Zobacz także

Pora na poraPora na pora
Pasaż zakupowy