Por warzywo - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy por

Fot. liz west[CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. liz west[CC BY 2.0 ], Flickr.com
Por, obok marchewki i pietruszki, należy do najmniej zbadanych warzyw wchodzących w skład włoszczyzny. Większość z nas zjada go w rosole, rzadko kiedy zastanawiając się nad tym, jakie kryje w sobie właściwości prozdrowotne oraz, czy warto go spożywać w surowej postaci albo solo. Do potraw chętniej dodajemy inne warzywa o ostrym smaku - cebulę lub czosnek - zwłaszcza, że o dobroczynnym działaniu tego ostatniego dietetycy rozpisują się obszernie i często. Okazje się jednak, że por wcale nie jest gorszy od cebuli, a jego wartość odżywczą doceniał niegdyś nawet cesarz rzymski.

Por (Allium ampeloprasum L.) należy do rodziny amarylkowatych, czyli czosnkowatych. Jest rośliną dwuletnią. Jego część jadalną stanowi cebula i liście. Pęd kwiatostanowy pora może rosnąć nawet do 200 cm wysokości. Charakterystyczna dwukolorowość łodygi jest uwarunkowana różną zawartością olejków eterycznych. Smak białej części jest bardziej delikatny, natomiast partia zielona rośliny nadaje się dla amatorów ostrzejszych przypraw.

Por – ulubione warzywo Nerona

Por pochodzi z Azji Mniejszej. Jest uprawiany od tysięcy lat - znali go starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Początkowo spożywano go jako przystawkę albo zagęstnik do zup, jednak, z czasem, za sprawą cesarza Nerona, który zajadał się porami, zaczęto podawać to warzywo w formie ugotowanej - z dodatkiem oliwy z oliwek. W międzyczasie zainteresowano się leczniczymi właściwościami pora i stosowano go przy ukąszeniach owadów, gruźlicy, a nawet krwotokach. Roślina trafiła do Polski w średniowieczu i była uważana za pokarm dla biednych, z racji tego, że była niedroga i powszechnie dostępna. Szlachetne właściwości smakowe pora zaczęto dostrzegać dopiero dzięki słynnym włoskim kucharzom, którzy namiętnie dodawali pora do wielu potraw.


wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy