Prosta makaronowa zapiekanka w 6 krokach!

Fot. Sebastian Mary/Flickr CC Fot. Sebastian Mary/Flickr CC

Badania donoszą, że makarony są ulubionym dodatkiem obiadowym Polaków. Nic dziwnego, bo ile osób tyle pomysłów na jego przygotowanie, a wszystkie dodatki świetnie do niego pasują. Makaronowa zapiekanka może być alternatywą na szybki obiad w tygodniu.



Czy makaron tuczy? Nie! Dietetycy wyjaśniają, że to nie makaron jest kaloryczny, ale dodatki, z którymi go jadamy (zwłaszcza sosy). Odpowiednio przygotowany makaron daje nam energię i poprawia humor. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na dodatek w postaci pysznego, ciągnącego się sera!

Składniki:
  • Makaron np. świderki, pierożek lub kolanko – 250g
  • Suszony majeranek – 3-4 łyżeczki
  • Suszona, słodka papryka – 1 łyżeczka
  • Pomidory – 3 szt.
  • Ser np. parmezan
Sposób wykonania:

  • Makaron gotujemy al. dente, następnie odcedzamy i przekładamy na żaroodpornego naczynia.
  • Pomidory zalewamy wrzątkiem na 10 minut
  • Makaron doprawiamy majerankiem, czosnkiem i papryką
  • Pomidory po 10 minutach schładzamy zimną wodą, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę, a następnie układamy na makaronie kolejna warstwę z nich
  • Ser ścieramy na tarce i kładziemy jako 3cią warstwę. Jako ilość zależy od naszego uznania.
  • Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez ok. 30 minut

Życzymy smacznego!
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy