Prosty sposób na makaron – Penne Volcano

Freeimags.com/Gabe Jackson Freeimags.com/Gabe Jackson

Penne to jeden z najbardziej znanych rodzajów makaronu. Pochodzi z Kampanii w południowej części Italii, ale bez problemu można go kupić w sklepach na całym świecie. Ma kształt skośnej rurki i jest znakomitą bazą wielu domowych potraw. My proponujemy szybki przepis na Penne Volcano – gotujemy makaron, robimy sos i ... voila danie gotowe!



Penne Volcano

  • Składniki dla 4 osób:
  • 400 g makaronu penne
  • 50g kaparów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 papryczka peperoncino (posiekane)
  • 1 gałązka posiekanego rozmarynu
  • 1 puszka krojonych pomidorów 400g
  • 80 g tartego sera Pecorino
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron al dente. Na oliwie zeszklij kapary i posiekaną papryczkę peperoncino z rozmarynem. Dodaj pomidory krojone, dopraw solą i pieprzem i duś kilka minut. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, bazylią i połową Pecolino. Podawaj udekorowane bazylią i posypane pozostałym Pecorino.

fot. Index Food
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Pasaż zakupowy