Przepis na domowy napój probiotyczny na bazie owoców

pixabay.com pixabay.com

Zdrowe jelita stanowią postawę dobrego samopoczucia i wysokiej odporności organizmu. Za ich prawidłowe funkcjonowanie odpowiada właściwa flora bakteryjna. Istnieje wiele sposobów na codzienne odbudowywanie mikroflory jelitowej: jedzenie kiszonek, picie fermentowanych napojów z mleka albo zażywanie specjalnych suplementów diety. W okresie wiosenno-letnim warto samodzielnie przygotować smaczny owocowy napój, który wykazuje się silnym działaniem probiotycznym.



Nasze jelita zamieszkuje ok. 2 kg bakterii. Aż 90% z nich stanowią pałeczki kwasu mlekowego, czyli bakterie korzystne dla naszego zdrowia. Te pożyteczne mikroorganizmy tworzą barierę, która chroni nas przed atakiem wirusów, toksyn i pasożytów. Jeżeli flora bakteryjna w jelitach jest w pewnym stopniu zaburzona, nasz układ pokarmowy staje się o wiele mniej odporny na patogeny, a także słabnie jego zdolność przyswajania składników odżywczych z pożywienia.

Dlaczego probiotyki są takie ważne?

Stosowanie antybiotyków, uboga dieta zdominowana przez żywność wysokoprzetworzoną, a także długotrwały stres to czynniki, które osłabiają mikroflorę jelitową. Obecnie problem zaburzonej pracy jelit dotyczy zdecydowanej większości społeczeństwa. Z tego względu, preparaty probiotyczne i żywność mająca na celu odbudowanie osłabionej flory bakteryjnej w jelitach powinny stanowić stały element naszej codziennej diety. Na szczęście, w celu poprawy zdrowia, nie trzeba kupować drogich suplementów. Wystarczy przygotować w domu pożywny i smaczny napój owocowy o silnym działaniu probiotycznym.

Oto przykładowy przepis:

Składniki:
  • pokrojona w plastry gruszka
  • garść malin
  • łyżka startego kłącza imbiru
  • serwatka
  • filtrowana woda
Przygotowanie:

Do czystego słoika wrzucamy pokrojone plasterki umytej gruszki, garść umytych malin i odrobinę świeżego imbiru. Owocową mieszankę zalewamy serwatką, a następnie dolewamy wodę, aby całkowicie wypełnić naczynie. Słoik należy przykryć plastikową folią, dokładnie uszczelnioną gumką recepturką. Następnie odstawiamy naczynie do suchego i zacienionego miejsca o temp. pokojowej na ok. 3 dni. W tym czasie, będąca składnikiem mieszanki, serwatka zacznie fermentować, dzięki czemu w słoiku zaczną się namnażać pożyteczne bakterie. Po upływie 72h napój odcedzamy i wstawiamy do lodówki – domowy probiotyk jest gotowy!

Domowy eliksir zdrowia

Fermentowaną miksturę tego rodzaju najlepiej jest przygotowywać regularnie – na przykład raz w tygodniu. Maliny można z powodzeniem zastąpić jagodami albo truskawkami, zaś gruszkę – jabłkiem. Włączając do diety probiotyk domowej roboty nie tylko zadbamy o zdrowie swoich jelit, lecz także podniesiemy odporność organizmu i dodamy sobie energii. Na zdrowie!
Alicja Chrząszcz

Źródło: www.sekrety-zdrowia.org
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy