Przepis na pożywny chleb bez mąki

pixabay.com pixabay.com

Chleb bez cukru, glutenu, polepszaczy i produktów pochodzenia zwierzęcego to nie tylko doskonała propozycja dla wegan i osób chorych na celiakię. Bogaty w cenne składniki odżywcze bochenek jest niezwykle sycący, a jednocześnie nadaje się dla osób dbających o linię. Aby cieszyć się doskonałym smakiem i aromatem pożywnego pieczywa własnej roboty, wystarczy zaopatrzyć się w takie produkty, jak sezam, orzechy, quinoa, kasza gryczana i nasiona chia. A zatem – do dzieła!



Pozbawiony mąki chleb domowej roboty zawiera w sobie wszystko, co najlepsze. Znajdziemy w nim komosę ryżową, która stanowi źródło cennego błonnika, białka roślinnego, a także dostarcza nam takich minerałów, jak żelazo, magnez, cynk i miedź. Kolejnym ważnym składnikiem bochenka jest kasza gryczana, która, poza nadaniem mu odpowiedniej konsystencji, wzbogaci go w selen, magnez, żelazo, miedź i kwas foliowy. Nasiona gryki mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, nerwowy, a także wzmacniają kości. W naszym superchlebie nie może też zabraknąć nasion chia, które są nieocenionym źródłem przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych omega-3, białka i błonnika. Połączone ze sobą składniki sprawiają, że chleb ma smakowity aromat, lekko orzechowy smak i zbitą konsystencję, która umożliwia wygodne krojenie bochenka.

Oto przepis na pyszny i w 100% naturalny chleb bez mąki:

Składniki:
  • łyżka białego sezamu
  • 30 g orzechów włoskich
  • 15 g pestek dyni syryjskiej
  • łyżka suszonego oregano
  • pół łyżeczki soli kamiennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 ml wody
  • 250 g quinoa
  • 50 g nasion szałwii hiszpańskiej
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 40 g kaszy gryczanej niepalonej
Przygotowanie:

Do sporej miski wsypujemy quinoa i kaszę gryczaną, a następnie zalewamy je 100 ml wody i odstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie wszystko odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wsypujemy do miski nasiona szałwii hiszpańskiej, zalewamy je 100 ml wody i czekamy kilka minut, aż chia nasiąknie. Kiedy nasiona będą już gotowe, wrzucamy je wraz z kaszą gryczaną, olejem kokosowym, oregano, solą, sodą i  komosą ryżową do blendera. Wszystko miksujemy na gładką masę, po czym przelewamy do formy o wymiarach 20x30cm i posypujemy sezamem, pestkami dyni oraz orzechami włoskimi. Chleb pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez 2 godziny. Kiedy będzie gotowy, wyłączamy piekarnik i czekamy przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy bochenek i czekamy aż wystygnie.

Chleb nad chlebami!

Mix zawartych w chlebie składników odżywczych poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, a także dba o nasz układ trawienny, kościec i odżywia mózg. Przyspiesza również metabolizm, dzięki czemu może stanowić smaczne uzupełnienie diety redukcyjnej. Pieczywo bez mąki jest na tyle pożywne, że może stanowić posiłek sam w sobie, jednak doskonale smakuje również w połączeniu z domowymi pastami kanapkowymi, hummusem czy miodem. Na zdrowie!
Alicja Chrząszcz
Źródło: www.hellozdrowie.pl
Źródło zdjęć: www.pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy