Przepis na prawdziwy napój lassi

pixabay.com pixabay.com

Lassi to nazwa pradawnego ajurwedyjskiego napoju, który przygotowuje się na bazie jogurtu z dodatkiem wody, przypraw oraz owoców. Spożywany po jedzeniu poprawia trawienie, zaś latem doskonale orzeźwia. Aby go spróbować wcale nie musimy wybierać się w podróż do Indii – doskonałe lassi można przygotować we własnej kuchni!

Zgodnie z Ajurwedą, napój lassi przynosi wiele dobrego naszemu zdrowiu. Wprowadzenie go do diety daje wieloaspektowe korzyści. U osób z niskim ciśnieniem i odczuwających spadek sił witalnych szklanka lassi doskonale pobudzi ciało i umysł. Napój ten wspiera także układ pokarmowy poprzez pobudzenie produkcji enzymów trawiennych oraz uzupełnienie flory bakteryjnej jelit. Przy regularnym piciu tego napoju znacznie łagodzą się takie dolegliwości żołądkowe, jak wzdęcia, kolki i zaparcia. Lassi wspiera także osoby aktywne fizycznie poprzez przyspieszanie wzrostu masy mięśniowej. Jest jednocześnie bardzo sycący i dostarcza nam imponującego zestawu witamin i minerałów. Co więcej, ten indyjski napój wspiera również nasze kości i zęby - o wiele lepiej niż mleko.
 
Lassi domowej roboty możemy przyrządzać zarówno w wersji wytrawnej – na słono, jak i na słodko. Wersja z dodatkiem soli i pikantnych przypraw jest zalecana osobom z problemami trawiennymi oraz niskociśnieniowcom. Z kolei lassi na słodko zawiera więcej kalorii, w związku z czym poleca się je osobom aktywnym fizycznie i narażonym na stres.

Oto przepisy na domowe lassi w różnych odsłonach:

Słodkie lassi owocowe

Składniki:
  • ½ dojrzałego owocu mango (albo banana )
  • ½ szklanki jogurtu, kefiru lub maślanki (dla wegan: jogurt kokosowy)
  • ½ szklanki wody
  • odrobina kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • 1-3 łyżeczki miodu (dla wegan: syrop klonowy)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze.

Lassi wytrawne

Składniki:
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru (dla wegan: jogurt kokosowy)
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • odrobina pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.

Smacznego!
Alicja Chrząszcz

Źródło: www.sekrety-zdrowia.org
Źródło zdjęcia: www.pixaby.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy