Przepis na rabarbar – ryż na mleku kokosowym z karmelizowanym rabarbarem

Rabarbar z ogródka to warzywo o właściwościach antyoksydacyjnych, dostarcza nam trzech ważnych substancji przeciwutleniających – prowitaminę A oraz witaminy C i E. Poza tym rabarbar jest niskokaloryczny, obfituje w błonnik pokarmowy, dlatego mogą go jeść osoby prowadzące dietę odchudzającą. Każdy z nas zna smak ciasta z rabarbarem i rabarbarowego kompotu, które towarzyszą nam przez krótką chwilę na przełomie wiosny i lata. Sezon na rzewień obejmuje w Polsce tylko maj i czerwiec, tym bardziej więc trudno przejeść się tymi smakami.



Nasze możliwości kulinarne nie muszą kończyć się na cieście czy kompocie z rabarbarem. Rabarbar na śniadanie? Czemu nie! Ryż na mleku kokosowym z karmelizowanym rabarbarem, to może być pyszny i zdrowy początek dnia.

Czas przygotowania: ok 15-20 minut

Składniki dla 2 osób:

  • 1/2 szklanki białego ryżu (najlepszy będzie ryż do risotto, dzięki niemu deser będzie bardzo klejący)
  • 2 łodygi świeżego rabarbaru
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego bezzapachowego oleju)
  • 2-3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
  • syrop daktylowy do polania


Ryż wypłukać i zalać 1 szklanką wody. Podczas gotowania dodać mleczko kokosowe, szczyptę soli i gotować, aż ryż będzie miękki i kleisty. Co jakiś czas trzeba go przemieszać. Rabarbar pokroić w centymetrowe paski. Cukier i olej rozpuścić na patelni, dorzucić kostki rabarbaru, wymieszać, dodać 2-3 łyżki wody i dusić pod przykryciem około 5 minut.

Rabarbar najlepiej podawać na ciepłym, kokosowym ryżu, z odrobiną syropu daktylowego. Smacznego!



Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat jest weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy