Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki

By Marcin Floryan (Own work (own photo)) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons By Marcin Floryan (Own work (own photo)) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons

Tradycyjne polskie faworki, choć wspaniałe w smaku, nie należą do najzdrowszych dań. Prawda jest jednak taka, że ciężko ich sobie odmówić. Zwłaszcza w taki dzień, jak tłusty czwartek. Jak sprawić, by ten słodki przysmak miał przy okazji nieco wartości odżywczych?



Autor bloga erVegan proponuje faworki w wyjątkowo chrupiącej, orkiszowej i pełnoziarnistej wersji. Jako że w takiej formie są mniej tłuste niż te „klasyczne”,  zjedzenie nadprogramowych kalorii wiąże się z mniejszymi wyrzutami sumienia. A jeśli na co dzień prowadzimy aktywny i zdrowy tryb życia, to już w ogóle nie musimy się martwić o linię. W końcu kiedy mamy zaszaleć, jak nie w Ostatki?

Faworki w wersji wegańskiej smażymy, naturalnie, na tłuszczu roślinnym. Jeżeli do ciasta dodamy odrobinę alkoholu, ciastka będą znacznie mniej chłonęły olej. Najsmaczniejsze są z mąki orkiszowej, posypane ksylitolem w pudrze albo aromatycznym cynamonem.
Składniki (porcja 25 sztuk):

  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ok. 1 szklanki mleka migdałowego
  • 40 ml wódki (czystej)
  • ¼ szklanki oleju roślinnego + porcja do smażenia
  • 2 łyżki ksylitolu w pudrze + odrobina do posypania na wierzch
  • szczypta zmielonej laski wanilii
Przygotowanie:

Mąkę przesypujemy do dużej miski, a następnie dodajemy do niej olej i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie tej czynności dodajemy wanilię, cukier puder i odmierzony alkohol. Na koniec wlewamy bardzo powoli porcję mleka roślinnego. Kiedy ciasto uzyska gładką, elastyczną konsystencję, formujemy z niego kulę. Owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. W międzyczasie, w niewielkim rondlu, rozgrzewamy olej do smażenia. Kiedy ciasto będzie już gotowe, rozwałkowujemy je na kilkumilimetrową grubość i ostrym nożem nacinamy je wzdłuż, tak, by powstały wąskie pasy. Nacinamy je w środku, by koniec wyciętego ciasta przełożyć przez środek - aż powstanie faworkowa kokardka. Uformowane kawałki ciasta smażymy na rozgrzanym oleju, cały czas pilnując by się nie spaliły. Gotowe złociste faworki odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Na koniec umieszczamy je w dużym naczyniu i posypujemy elegancko brzozowym cukrem pudrem. Smacznego!

www.ervegan.com
Źródło: www.ervegan.com  Źródło zdjęcia: Faworki,fot. Marcin Floryan (Own work (own photo)) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-2.5], via Wikimedia Commons
Moim zdaniem
Lubisz faworki?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy