Przepisy na mieszanki przypraw domowej roboty

pixabay.com pixabay.com

Jeżeli skład dostępnych w sklepach przypraw wywołuje u nas dreszcze, możemy rozważyć stworzenie własnych mieszanek, z pomocą których przyprawimy wiele dań. W przeciwieństwie do wielu produktów komercyjnych, domowe przyprawy będą pozbawione glutaminianu sodu i sztucznych aromatów.



Najlepszym sposobem na wydobycie smaku wielu potraw jest dodanie do nich nieoczyszczonej soli, świeżo zmielonego pieprzu, ziół i przypraw korzennych. Jeżeli jednak potrzebujemy silniejszych bodźców smakowych, możemy przygotować mieszanki przyprawowe własnej roboty. Oto garść sprawdzonych przepisów, które zdrowo urozmaicą naszą kuchnię:

WARZYWNA BAZA

Składniki:
szklanka suszonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, koperek, cebula, pasternak)
  • 5 łyżek soli morskiej
  • 2 łyżki granulowanego czosnku
  • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżka kurkumy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i wsypujemy do szczelnie zamykanego pojemnika (najlepiej szklanego).

DOMOWY PIEPRZ ZIOŁOWY

Składniki:
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki suszonego kopru
  • 1/3 łyżeczki kolendry, tymianku i estragonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mielimy w młynku i dokładnie mieszamy. Gotowy mix przechowujemy w szklanym słoiku.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Pasaż zakupowy