Przepisy na orzeźwiające potrawy z ogórków

pixabay.com pixabay.com

Ogórki najlepiej jeść w sezonie, kiedy to, poza ważnymi dla zdrowia składnikami odżywczymi, dostarczą nam potrzebnego latem orzeźwienia i odświeżenia. Na szczęście, żeby przygotować najsmaczniejsze ogórkowe potrawy pod słońcem nie trzeba być mistrzem kuchni. A zatem – do dzieła!


Poza wysoką zawartością wody, świeże ogórki są źródłem potasu, flawonoidów i garbników. Włączenie ich do diety zapobiega kamieniom nerkowym, chorobom serca i usprawnia procesy detoksykacji organizmu. Co więcej, są idealnym posiłkiem dla odchudzających się, ponieważ przeciętny ogórek dostarcza tylko 12 kalorii. Jeżeli uprawiamy ogórki na własnej działce, możemy je spożywać na surowo wraz ze skórką, która obfituje w ważne dla naszego zdrowia substancje odżywcze.
Oto wybrane przepisy na sezonowe dania z tych orzeźwiających warzyw:

ZIELONY NAPÓJ ODCHUDZAJĄCY


Składniki:
·    sok wyciśnięty z cytryny
·    1 spory ogórek
·    garść startego imbiru
·    łyżka soku aloesowego
·    pęczek pietruszki
·    pół szklanki wody mineralnej
·    łyżeczka miodu w formie płynnej


Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką masę i wypijamy na świeżo.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy