Przepisy na orzeźwiające potrawy z ogórków

pixabay.com pixabay.com

Ogórki najlepiej jeść w sezonie, kiedy to, poza ważnymi dla zdrowia składnikami odżywczymi, dostarczą nam potrzebnego latem orzeźwienia i odświeżenia. Na szczęście, żeby przygotować najsmaczniejsze ogórkowe potrawy pod słońcem nie trzeba być mistrzem kuchni. A zatem – do dzieła!



Poza wysoką zawartością wody, świeże ogórki są źródłem potasu, flawonoidów i garbników. Włączenie ich do diety zapobiega kamieniom nerkowym, chorobom serca i usprawnia procesy detoksykacji organizmu. Co więcej, są idealnym posiłkiem dla odchudzających się, ponieważ przeciętny ogórek dostarcza tylko 12 kalorii. Jeżeli uprawiamy ogórki na własnej działce, możemy je spożywać na surowo wraz ze skórką, która obfituje w ważne dla naszego zdrowia substancje odżywcze. Oto wybrane przepisy na sezonowe dania z tych orzeźwiających warzyw:

ZIELONY NAPÓJ ODCHUDZAJĄCY

Składniki:
·    sok wyciśnięty z cytryny
·    1 spory ogórek
·    garść startego imbiru
·    łyżka soku aloesowego
·    pęczek pietruszki
·    pół szklanki wody mineralnej
·    łyżeczka miodu w formie płynnej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką masę i wypijamy na świeżo.

AZJATYCKA SAŁATKA SUNAMONO

Składniki:
·    2 spore ogórki
·    sezam (biały lub czarny)
·    ocet ryżowy
·    sos sojowy
·    cukier trzcinowy
·    sól kamienna

Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w cienkie plastry, po czym solimy, mieszamy i umieszczamy w lodówce.  Z octu ryżowego, sosu sojowego i cukru przygotowujemy prosty dressing. Na koniec wyjmujemy z lodówki pokrojone ogórki, mieszamy je z sosem i posypujemy garścią sezamu.

ZUPA Z OGÓRKÓW (ŚWIEŻYCH)

Składniki:
·    5 ogórków
·    3 ziemniaki
·    włoszczyzna
·    ząbek czosnku
·    koperek
·    śmietana
·    listek laurowy, ziele angielskie, pieprz
·    1 litr wody

Przygotowanie:
Z warzyw przygotowujemy bulion doprawiony przyprawami i czosnkiem. Dodajemy do niego pokrojone ziemniaki i ogórki. Pod koniec gotowania wlewamy porcję śmietany i odrobinę zieleniny.
Alicja Chrząszcz

Źródła: www.sekrety-zdrowia.org
Źródło zdjęć: www.pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy