Pszenżyto opis, odmiany, uprawa i właściwości. Zastosowanie ziarna pszenżyta

pixabay.com pixabay.com

Pszenżyto jest czymś więcej niż tylko mieszaniną dwóch rodzajów zbóż – pszenicy i żyta. Ma ono swoje specyficzne właściwości technologiczne, dietetyczne i smakowe, dzięki którym stanowi alternatywę zarówno dla pszenicy, jak i żyta. Wyhodowane z myślą o uzyskaniu lepszej jakości paszy dla zwierząt, dziś stanowi ciekawy, aczkolwiek mało wypróbowany surowiec w piekarnictwie i przemyśle spożywczym. Do tego stale znajduje się pod okiem naukowców, dla których pozostaje iście fascynującym tematem.



Pszenżyto – zboże do zadań specjalnych


Pszenżyto jest najmłodszym zbożem na świecie. Jednak od czasu powstania tej mieszanki, rynek rolny bardzo docenił jej walory. Tereny upraw pszenżyta wciąż się rozrastają. Między innymi dlatego, że badacze dostrzegają dla niego nowe zastosowania. Dlaczego pszenżyto jest tak chętnie uprawiane i czym się charakteryzuje?

Pszenżyto ma przede wszystkim wysoki potencjał pastewny. Powstało zresztą z potrzeby uzyskania dobrej, a jednocześnie taniej paszy dla zwierząt. Pod tym kątem sprawdziło się znakomicie, zwłaszcza w żywieniu trzody chlewnej i drobiu. Ziarna pszenżyta cechują się bowiem wysoką zawartością białka i dużą odżywczością.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy