Pyszne wege jagodzianki

pixabay.com pixabay.com

Jagody podane w smacznej bułce to jedna z najpopularniejszych letnich przekąsek. Większość jagodzianek przygotowuje się jednak na bazie masła, mleka i jaj, co sprawia, że taka przekąska jest niedostępna dla wegan. W jaki sposób przygotować zdrowe wegańskie jagodzianki pozbawione cukru?



Jagody to jedne z najzdrowszych owoców na polskim rynku. Zawierają witaminę A, C, PP i wit. z grupy B. Znajdziemy w nich również kwas foliowy, cynk, selen, mangan miedź i sporo błonnika. Włączenie do diety aromatycznych granatowych kuleczek poprawia wzrok, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni jelita, a także obniża cholesterol LDL. Zawarte w nich przeciwutleniacze działają przeciwbólowo, antyseptycznie i oczyszczająco.  Jagody to zdrowie prosto lasu – w jaki sposób podać je w formie wegańskich drożdżówek?

Składniki:
  • 300 g ekologicznych jagód
  • pół szklanki stewii
  • sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
  • 30 gramów drożdży
  • 250 ml mleka ryżowego
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • skórka pomarańczowa
  • łyżka wanilii Bourbon
  • odrobina soli kamiennej
Przygotowanie:

Porcję drożdży kruszymy, zalewamy mlekiem ryżowym, a następnie dodajemy łyżkę mąki i stewii. Wszystko miksujemy na gładką masę, po czym przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy olej, wanilię, skórkę pomarańczową i odrobinę soli, cały czas mieszając. Do tak przygotowanej masy zaczynamy wsypywać przesianą przez sitko mąkę i wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie gotowe, odstawiamy je pod przykryciem na półtorej godziny i przechodzimy do przygotowywania nadzienia. Jagody należy dokładnie umyć i osuszyć. Kiedy będą gotowe, wrzucamy je ze stewią i sokiem pomarańczowym do średnich rozmiarów miski i wszystko mieszamy. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, wałkujemy je i wykładamy nadzieniem. Wycinamy  z niego porcje i zawijamy. Wypełnione nadzieniem kawałki ciasta kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kiedy piekarnik będzie rozgrzany do 200 stopni C z funkcją termoobiegu, umieszczamy w nim blachę z jagodziankami i pieczemy przez ok. 20 minut. Gdy drożdżówki staną się rumiane, wyciągamy je z piekarnika. Po przestygnięciu będą gotowe do zjedzenia.
Alicja Chrząszcz

Źródło: www.hellozdrowie.pl
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy