Rambutan owoc - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy rambutan

Fot. Jorge Cancela [CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. Jorge Cancela [CC BY 2.0 ], Flickr.com

Rambutan wytwarza owoce, które intrygują swoim wyglądem i smakiem. Ten przybysz z dalekiej Azji wygląda jak owłosione liczi, a smakuje jak… polska śliwka! Delikatne wnętrze rambutana nie tylko kusi swoim aromatem, lecz także przyciąga ze względu na wartości odżywcze. Wzbogacenie diety o te przepyszne egzotyczne owoce pomoże nam uzupełnić niedobory witaminy C, żelaza, miedzi i fosforu, a także dostarczy mnóstwo antyoksydantów i sprawi, że nasza cera będzie wyglądała promiennie. Czego chcieć więcej?


Rambutan, znany również pod nazwą jagodzian rambutan (Nephelium lappaceum L.), jest rośliną wywodzącą się z rodziny
„Owłosiony” jak rambutan
Jego nazwa pochodzi od słowa z języka malajskiego i oznacza „owłosiony” – nie bez przyczyny. Cienka i skórzasta skóra rosnących w kiściach owoców jest pokryta licznymi brodawkami, z których wyrastają miękkie, różowe lub żółte, włoski.
mydleńcowatych. Jego nazwa pochodzi od słowa z języka malajskiego i oznacza „owłosiony” – nie bez przyczyny. Cienka i skórzasta skóra rosnących w kiściach owoców jest pokryta licznymi brodawkami, z których wyrastają miękkie, różowe lub żółte, włoski. Drzewo, które należy do naturalnego krajobrazu Malezji, Chin, Indonezji i tropikalnej części Azji, mierzy ok. 30 m wysokości. Jego pień ma rdzawy kolor, a liście przybierają lancetowaty lub owalny kształt. Kwiaty rambutana są zielonkawe i dość niepozorne. Jadalne owoce przypominają w smaku i wyglądzie inny egzotyczny przysmak – liczi. Ich słodko-kwaśny miąższ jest soczysty i ma barwę perłowobiałą. Z kolei pestki przypominają nieco pestki śliwek – co ciekawe, można je spożywać po uprażeniu.

Uprawa rośliny o siedmiu wcieleniach

W przyrodzie występuje siedem odmian rambutana:
  1. Lebakbooloos – jego owoce  są pokryte żółto-zielonymi włoskami
  2. Seematjan – okrągłe owoce mają gładką, brunatną skórkę
  3. Seenjonja – podłużne owoce przypominają orzechy
  4. Maharlika – owoce są pokryte różowymi włoskami
  5. Sectangkooweh – owoce przypominają kształtem figi
  6. Seelengkeng – jasnoczerwone owoce są pokryte różowymi włoskami
  7. Seekonto – ciemnoczerwone owoce są pokryte różowymi włoskami

W warunkach naturalnych rambutan rośnie na wysokościach od poziomu morza do 500-600 m n.p.m. Znajdziemy go głównie w deszczowych i wilgotnych regionach tropikalnych. Roślina najlepiej rozwija się na organicznej glinie piaszczystej lub w głębokim torfie. Jeżeli chcemy zafundować sobie domową uprawę drzewka, które wytwarza jedne z najsmaczniejszych owoców na świecie, powinniśmy zaopatrzyć się w jego nasiona i upewnić się, że mamy odpowiednio dużo miejsca na parapecie. Przeznaczoną pod uprawę pestkę należy dokładnie opłukać z miąższu i soku, po czym wsadzić ją do ziemi o pH 4,5-6 na głębokość 1,5 cm. Aby roślina mogła wykiełkować, powinniśmy zapewnić jej odpowiednio słoneczne stanowisko i temperaturę 27-30C. Pierwszych efektów możemy spodziewać się w ciągu 30 dni. Należy jednak pamiętać, że w domowych warunkach drzewko osiąga niewielkie rozmiary, a owoce pojawiają się sporadycznie.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy