Rzodkiewka warzywo - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy rzodkiewka

Fot. Kate Ter Haar[CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. Kate Ter Haar[CC BY 2.0 ], Flickr.com

Rzodkiewka kojarzy nam się z wiosną, ponieważ jest jedną z najpopularniejszych nowalijek. Najchętniej spożywamy ją w formie surowej, z dodatkiem twarożku i szczypiorku. Osoby, które regularnie jedzą na śniadanie to ostre w smaku warzywo mogą cieszyć się dobrą odpornością na wirusy i bakterie, pięknymi włosami i zadbanymi paznokciami. Czy rzodkiewka kupowana pod koniec lata jest tak samo zdrowa jak jej kwietniowy okaz?



Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) jest skarłowaciałą odmianą rzodkwi zwyczajnej i obecnie nie występuje dziko – jest warzywem wyłącznie uprawnym. W wielu regionach świata hoduje się różne jej kultywary, m.in. rzodkiew czarną i rzodkiew japońską. Większość z nas uważa, że część jadalną rzodkiewki stanowi korzeń, tymczasem, z uwagi na to, że jej system korzeniowy jest niezbyt zaawansowany w rozwoju, zjadamy jedynie „zgrubienie”, jakie stanowi część liściasta i górna partia korzenia. Jak wiadomo, najlepszy smak mają świeże rzodkiewki, najlepiej młode, ze względu na łagodny smak. Rzodkiewka idealna ma barwę intensywnie czerwoną i podłużny kształt. Jako że warzywo to należy do nowalijek, jest dostępne na straganach jedynie do maja. Już od miesięcy letnich w handlu można spotkać jedynie dużych rozmiarów odmiany szklarniowe z pożółkłymi liśćmi, które, ze względu na wysoką zawartość azotanów, nie są aż tak dobre dla naszego zdrowia.

Dwa tysiące lat historii rzodkiewki


Rzodkiewka, jako odmiana rzodkwi, została wyhodowana 2 tysiące lat temu przez rolników ze starożytnego Egiptu. Początkowo spożywano ją, by poprawić wzrok, trawienie i zwiększyć intelekt. Na kontynent europejski roślinę sprowadzili Rzymianie, zaś w trzynastym wieku, kiedy zaczęto ją uprawiać w Niemczech, dostrzeżono, że można hodować wiele odmian rzodkiewki, o różnym smaku, kształcie i kolorze. Obecnie najpopularniejsze jej rodzaje noszą ciekawe nazwy: Szkarłatna Z białym Końcem, Sopel lodu, Ognista Kula, Różowa Biała, Krakowianka i Saxa.

Kwiaty rzodkiewki zwyczajnej. By Wouter Hagens (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Pasaż zakupowy