Skorzonera warzywo - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy skorzonera

Skorzonera, fot. dreamstime Skorzonera, fot. dreamstime

Skorzonera jest warzywem intrygującym, przywodzącym na myśl niektóre rośliny z powieści fantastycznych. Określana niegdyś nazwą „wężymord” ostatnimi czasy coraz częściej pojawia się na naszych stołach, bynajmniej nie w roli antidotum na jad węży. Ciemny korzeń spichrzowy z pewnością sprawi, że nasza kuchnia nabierze nieco „retro” wymiaru, a ciekawie przyrządzone danie na jego bazie zaciekawi domowników. Bogactwo zawartych w miąższu witamin i minerałów nie tylko nakarmi brzuchy, lecz także wzmocni witalność.



Skorzonera, zwana wężymordem czarnym tudzież szparagiem zimowym jest rośliną warzywną z rodziny astrowatych.  To krewna salsefii, z którą często bywa mylona, a nawet nazywana salsefią czarną. Wywodzi się z południowej i środkowej Europy (prawdopodobnie Hiszpanii) oraz części Azji (Syberia Zachodnia, Kaukaz). Należy do niej ok. 100 gatunków roślin zielnych. Do spożycia nadaje się Scorzonera hispanica hodowana w krajach południowej Europy. Dawniej roślinę tę uważano za antidotum na jad żmii, stąd jej przydomek – wężymord. Częścią jadalną skorzonery jest spichrzowy korzeń, który czasami się rozwidla i może mierzyć nawet 30 cm. Jego skórka ma kolor brunatny, ciemnobrązowy lub niemal czarny. Miąższ tej rośliny jest biały, zaś smak przypomina mączyste szparagi. W trakcie obierania korzeń wydziela mleczny, mocno klejący się sok, zaś jego skórka zabarwia dłonie na czerwono-brunatny kolor. Z tego powodu, jeśli mamy zamiar obierać skorzonerę, powinniśmy uzbroić się w specjalne rękawiczki ochronne. Aby świeżo przygotowane korzenie nie zaczęły ciemnieć, należy natychmiast wrzucić je do naczynia z wodą i sokiem cytrynowym. 
Moim zdaniem
Próbowałeś/próbowałaś kiedyś skorzonery?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy