Słodkie Święta – wegański tort bez pieczenia

Lubimy świętować, spędzać czas z rodziną i bliskimi, rozmawiać, śmiać się i jeść razem przy wspólnym stole. A co jeżeli dania na świąteczny przygotujemy nieco inaczej? Tradycyjne świąteczne potrawy można lekko zmodyfikować i tym samy tworzyć nowe doznania kulinarne. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na czekoladowy tort według przepisu Amelii Romańskiej.



Tort czekoladowy, źrodło: vegeluv.orgTort czekoladowy, źrodło: vegeluv.org


Efektowny, sycący, zdrowy, pyszny i łatwy w przygotowaniu − w sam raz na grudniowe święta!  Czekoladowy tort bez pieczenia mimo, że ma dużo kalorii, to zawiera też sporo dobrego – bogaty jest w roślinne białko i zdrowe tłuszcze.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na spód:

Składniki na masę:

Przygotowanie:
Składniki na spód wymieszać i zmiksować na kleistą masę −  orzechy nie muszą być całkowicie rozdrobnione, ale masa powinna się kleić i zbijać w jedną kulę. Zmiksowaną masę na spód przełożyć do tortownicy i przyklepać łyżką.

Składniki na kremową masę miksujemy przez około 5 minut do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wylewamy do tortownicy na wcześniej przygotowany spód. Tort schłodzić (najlepiej przez noc), udekorować żurawinami i konsumować. Spróbuj i podaj dalej. :)
WEgański tort czekoladowy bez pieczenia. Źródło: vegeluv.org

Amelia Romańska od czterech lat jest weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.
Ocena (2.9) Oceń: