Przepis na falafel z ciecierzycy

Ela Radzikowska Fot. Ela Radzikowska

Falafela znają wszyscy ‒ weganie, wegetarianie i mięsożercy. Smażone na głębokim tłuszczu kotleciki z ciecierzycy, bobu lub grochu można zamówić na mieście, jako wegetariański zamiennik dla kebaba, albo zrobić samodzielnie w domu. Te wykonane własnymi rękoma są bardziej chrupiące, aromatyczne i nie za tłuste.


Przypominają pulpecieki, ale z mięsem mają niewiele wspólnego. Falafel powala smakiem, aromatem. Jest chrupki, a zarazem delikatny. Szturmem podbija serca wegetarian i mięsożerców. Za ojczyznę strączkowych kulek uznaje się Izrael. Z drugiej strony uważa się, że swoją kulinarną ekspansję falafel zaczął w Egipcie. Pierwotne założenie czyniło zeń postne danie koptyjskich chrześcijan, a ponieważ Aleksandria była wówczas prężnie działającym ośrodkiem portowym, kotleciki z ciecierzycy szybko zagościły na talerzach wielu państw Morza Śródziemnego, w tym Turcji. Stamtąd odbyły ostatni etap swojej podróży, w efekcie której trafił na polskie stoły.


Przepis na przepyszny falafel:

Składniki:
 
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie. Zalej ją dużą ilością wody, bo pęcznieje!
  2. Do malaksera dodaj namoczoną, odsączoną ciecierzycę oraz wszystkie pozostałe składniki poza olejem.
  3. Zmiksuj wszystkie składniki na wysokich obrotach przez 2 do 4 minut, aż masa stanie się możliwie gładka i klejąca. Teraz najlepiej jest odstawić masę do lodówki pod przykryciem, ale z powodzeniem możecie smażyć kotleciki również bezpośrednio po przyrządzeniu masy.
  4. Formuj z masy małe kulki i smaż je w sporej ilości tłuszczu przez około 3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotych barw. Idealne falafele są chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.
Smacznego!

Nie pozostaje nic innego, jak tylko życzyć smacznego Dnia Falafela!


Fot. Ela Radzikowska


Źródło: Stowarzyszenia Otwarte Klatki
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy