Sorgo właściwości i wartości odżywcze. Mąka, kasza, nasiona - co można zrobić z sorgo?

By Larry Rana, USDA [Public domain], via Wikimedia Commons By Larry Rana, USDA [Public domain], via Wikimedia Commons

Sorgo jest jednym z najważniejszych i najpopularniejszych zbóż na świecie. W naszym regionie pozostaje oczywiście mało znane, ponieważ rośnie jedynie w klimatach ciepłych i gorących. Stanowi podstawę diety mieszkańców Afryki. Ostatnio pozazdrościliśmy Afrykańczykom sorga – jako zboże bezglutenowe jest bowiem alternatywą dla pszenicy.


Sorgo było znane na długo przed początkiem naszej ery. Prawdopodobnie pojawiło się 3, a nawet 5 tys. lat przed Chrystusem, na terenach Etiopii, skąd powędrowało w głąb Afryki, a później na Bliski Wschód oraz do Indii i Chin.

Odmian, kultywarów, typów i podtypów sorga jest bardzo dużo, a ich liczba różni się w zależności od systematyki. Jedna odmiana może posiadać też wiele nazw, które nie zawsze traktowane są jako synonimy. Najbardziej rozpowszechnione jest sorgo dwubarwne, zwane też sorgiem zwyczajnym, zwisłym, murzyńskim, a nawet japońskim. Pochodzi z Aryki, gdzie rośnie dziko na całym kontynencie. Sorgo dwubarwne dotarło również do Ameryki, Australii oraz Azji, gdzie jest z powodzeniem uprawiane. Sorgo jest zresztą zbożem charakterystycznym dla terenów ciepłych i suchych. Stanowi bardzo istotny surowiec żywieniowy dla ludności zamieszkującej kraje tropikalne i podzwrotnikowe. Niemniej, niektóre odmiany mogą się udać również w cieplejszych rejonach klimatu umiarkowanego. Sorgo, zwane również afrykańskim prosem, znane jest ze swojej odporności na suszę i wymagające warunki pogodowe.

Sorgo – u podstaw afrykańskiej diety


Sorgo to trawa z rodziny wiechlinowatych, o prostych i wzniesionych, kilkumetrowych źdźbłach. Ma długie i wąskie, początkowo wznoszące się do góry, a potem opadające liście. Najbardziej charakterystycznym elementem są tu owoce, występujące w formie kulistych ziarniaków o różnych kolorach, zebranych w potężne baldachy, przypominające nieco kolby kukurydzy. W zależności od odmiany, ziarniaki mogą przybierać kolor biały, brązowy, czerwony, purpurowy, żółty, pomarańczowy lub kremowy. To one są też najcenniejszymi częściami rośliny, które przeznacza się na wyrób produktów spożywczych, głównie mąki i kaszy. Z tych zaś następnie przygotowuje się placki, naleśniki, kaszę kuskus czy pierogi. Z mąki i ziarniaków przyrządza się również tradycyjne afrykańskie piwa i wysokoprocentowe napoje alkoholowe. Ziarna sorga są też, szczególnie poza Afryką, cenione jako wartościowa pasza dla zwierząt hodowlanych. Wszystkie kraje bogate, które introdukowały sorgo do upraw, wykorzystują je przede wszystkim do produkcji paszy. Jedynie w krajach słabo rozwiniętych jest ono przeznaczane głównie na pożywienie dla ludności.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy