Superfood po polsku

pixabay.com pixabay.com

Superfood, czyli superżywność, stanowi jedzenie, które słynie z zawartości unikalnego zestawu składników odżywczych, takich jak: witaminy, minerały, enzymy czy antyoksydanty. Z reguły do tej grupy zalicza się „rarytasy” importowane z zagranicy, podczas, gdy wiele krajowych produktów nie odbiega od nich właściwościami. W dodatku – są o wiele tańsze. Jak wygląda lista polskiego superjedzenia?



„Cudze chwalicie, swego nie znacie…” . Oto wybrane polskie superfoods:

ŻURAWINA – „POLSKIE OWOCE GOJI”

Żurawina stanowi nieocenione źródło witaminy C i zawiera niemal takie same składniki odżywcze, jak jagody goji . Co więcej, działa oczyszczająco na drogi moczowe, ma właściwości antybakteryjne i wzmacnia odporność organizmu. Dzięki zawartości delfinidyny chroni nas przed rakiem.  Umieszczenie żurawiny w diecie reguluje również poziom cukru we krwi i chroni serce. Z owoców tej rośliny możemy  wytwarzać domowe soki, przetwory albo galaretki. Doskonale smakuje też  w wersji suszonej.

pixabay.com


SIEMIĘ LNIANE – „POLSKIE NASIONA CHIA”


Siemię lniane jest nie tylko tańsze od szałwii hiszpańskiej, lecz także zawiera więcej kwasów tłuszczowych omega 3 i przeciwutleniaczy niż jej zagraniczna odpowiedniczka. Znajdziemy w nim ponadto błonnik, witaminę E, cynk, wapń i lecytynę. Unikalny skład tego produktu wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, obniża ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej, wspiera pracę układu nerwowego, a także usprawnia proces spalania tłuszczu. Wprowadzenie siemienia do diety regeneruje również błonę śluzową układu pokarmowego. Nasiona lnu, po zmieleniu, doskonale sprawdzają się jako dodatek do koktajli owocowo-warzywnych, sałatek, zup i jogurtów.

pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Pasaż zakupowy