Szczypiorek warzywo - uprawa, właściwości i wartości odżywcze. Przepisy szczypiorek

Fot. a.pitch[CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. a.pitch[CC BY 2.0 ], Flickr.com

Cebula i czosnek nie każdemu mogą przypaść do gustu. Ani one ładne, ani przyjemnie pachnące. Ileż się trzeba czasem natrudzić, aby chociaż ich smak był przystępny dla podniebienia. Mają jednak tyle cennych właściwości prozdrowotnych, że trudno wyobrazić sobie bez nich zdrową dietę. Na szczęście jest jeszcze szczypiorek – przepyszna i aromatyczna alternatywa dla innych warzyw czosnkowatych.



Warzywne koligacje

Szczypiorek to roślina z rodziny czosnkowatych i, tak naprawdę, jej prawidłowa nazwa to „czosnek szczypiorek” – Allium schoenoprasum. Dla
Ciekawostka!
Kwiaty szczypiorku mają kształt jasnofioletowych pączków. Zaleca się je usuwać, z uwagi na to, że ograniczają zagęszczenie liści. Nie musimy ich jednak wyrzucać! Kwiaty szczypiorku są jak najbardziej jadalne. Możemy dodać je do sałatki lub udekorować nimi finezyjną mięsną potrawkę.
wielu informacja ta jest niemałym zaskoczeniem, ponieważ liście szczypiorku, tak wyglądem, jak i smakiem, zdecydowanie bardziej przypominają nam zieloną cebulkę, niż w jakikolwiek sposób kojarzą się z czosnkiem. Jeśli jednak wgłębimy się w meandry systematyki roślin, zrozumiemy że również sama cebula zaliczana jest do podrodziny czosnkowych, a dalej do rodziny amarylkowatych, czyli dokładnie tej samej, z której wywodzi się czosnek. Pozostaje jeszcze zawoalowana kwestia różnicy między roślinami czosnkowymi a czosnkowatymi…

Nam tak naprawdę jednak wystarczy wiedzieć, że szczypiorek jest krewniakiem czosnku i cebuli, a co za tym idzie wykazuje podobne do nich właściwości. Przy tym wszystkim jednak jest o wiele bardziej od nich dekoracyjny i przystępny w smaku.

Szczypiorek: uprawa w domu i w ogrodzie

Szczypiorek to bylina o rurkowatych, cienkich liściach i rozbudowanym systemie korzeniowym. Jego kwiaty mają kształt jasnofioletowych lub różowych pączków, czym znów zdradzają swoje podobieństwo do czosnku. Uprawiając szczypiorek do celów spożywczych, nie zaś ozdobnych, lepiej jednak regularnie pozbywać się jego kwiatów, ponieważ zmniejszają one zagęszczenie jadalnych części, czyli właśnie liści. A skoro o uprawie szczypiorku mowa…

Szczypiorek w stanie dzikim występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jego uprawy są natomiast rozpowszechnione niemalże na całym świecie. W osiedlowym zieleniaku, na bazarze lub w supermarkecie szczypiorek zawsze się znajdzie. I choć jego cena jest doprawdy niewielka, warto mieć na podorędziu swój własny, wyhodowany w domu szczypiorek. Uprawa szczypiorku w przydomowym ogrodzie, na działce czy nawet w doniczce na parapecie to nic trudnego. Wysiewa się go z nasion lub z kępek bezpośrednio do gruntu (w maju, po ostatnich przymrozkach) bądź do doniczki (w lutym, a następnie na wiosnę przesadza do ogrodu).

Liście szczypiorku układają się w kępki, wyrastając z cienkich cebulek, zwarcie otaczających kłącze pod powierzchnią gleby. Są strzeliste, smukłe, zakończone igłowato i puste w środku. Co 2-3 lata kępki należy rozsadzić, gdyż zbyt duże zagęszczenie również im nie służy. Szczypiorek najlepiej smakuje oczywiście wiosną jako jedna z czołowych nowalijek, ale w okresie wegetatywnym również wydaje liście. Należy zapewnić mu glebę wilgotną i żyzną, o odczynie obojętnym, bogatą w próchnicę. Wyjątkowo obfite zbiory szczypiorku zapewnimy sobie regularnie używając kompostu.

pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy