Szybki makaron ze szparagami i pieczarkami

Szparagi. Fot. pixabay.com Szparagi. Fot. pixabay.com

Zielone szparagi to hit każdej wiosny. Pomysłów na przyrządzenie tych warzyw jest wiele Tworzą wyśmienitą bazę zup, kremów, zapiekanek oraz makaronów oraz sałatek. Szparagi uwielbiają towarzystwo jajek, makaronu czy sosu holenderskiego, które doskonale kontrastują z ich chrupkością.


Makaron ze szparagami i pieczarkami
Składniki:

Sposób przygotowania:
  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie pokrój cukinię i pieczarki w cienkie paski, a także zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki. Odłam twarde końce szparagów i pokrój je w ok. 4 cm kawałki.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż drobno posiekana cebulę. Po chwili dodaj do niej cukinię, pieczarki i szparagi. Dopraw warzywa solą, czosnkiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość kilka minut do miękkości szparagów.
  • Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich makaron i starty ser (zostaw go trochę do posypania dania na talerzu). Wymieszaj delikatnie aż do połączenia wszystkich składników.
  • Gotowe danie przełóż na talerze i posyp startym serem.

Smacznego!



Makaron ze szparagami. Fot. pixabay.com


 
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy