Trochę greckiego słońca w kuchni...

Wszyscy kochamy słońce. Osobom, które wróciły już z wakacji, a wciąż jeszcze chcą być w słonecznym nastroju proponujemy dwie sałatki z pysznymi serami.Sprawmy, aby greckie ciepło wciąż u nas gościło.



sałątkafot. pixabay

SAŁATKA Z NADZIEWANEJ CUKINII Z FETĄ I GRANATEM
sałatka


SKŁADNIKI:

•    cukinia - 1 szt.
•    granat - 1 szt.
•    ser grecki Feta Serenada Greksyr - 100g
•    serek śmietankowy - 50g
•    kukurydza - ok. 50g
•    świeża sałata
•    świeża bazylia
•    sól, pieprz
•    oliwa z oliwek


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cukinię kroimy w plastry za pomocą narzędzia do obierania, grillujemy z każdej strony.
Fetę rozgniatamy, mieszamy z serkiem śmietankowym, dodajemy posiekaną bazylię.
Doprawiamy pieprzem i odrobiną oliwy.
Cukinię smarujemy serową masą, zwijamy w roladki.
Podajemy na sałacie z kukurydzą i pestkami granatu.
Smacznego!

SAŁATKA Z GRILLOWANYCH WARZYW Z FETĄ
sałatka
SKŁADNIKI:

SOS:
•    ocet balsamiczny – 2 łyżki
•    miód – 1  łyżka
•    oliwa – 4 łyżki
•    sól, pieprz
•    czosnek - 1 ząbek

WARZYWA:
•    bakłażan – 1 szt.
•    cukinia – 1 szt.
•    papryka – 1 szt.
•    kukurydza - ok. 50g
•    czerwona cebula – 1 szt.
•    oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz
•    natka pietruszki, bazylia
•    ser grecki feta Greksyr


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA SOSU:
Mieszamy ze sobą 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny, 1 łyżkę miodu, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany.
W razie gdyby sos był zbyt gęsty, dodajemy 1-2 łyżki wody.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA WARZYW:
Pokrojone warzywa (bakłażan i cukinia w plastry, papryka w cząstki, cebula w piórka) wkładamy do sporej miski.
Oliwę z solą, pieprzem i sokiem łączymy, mieszamy delikatnie, ale bardzo dokładnie z warzywami.
Warzywa kładziemy partiami na grillu, obsmażamy z obu stron.
Grillowane warzywa posypujemy pokruszonym serem, polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy kiełkami.


Ocena (5.0) Oceń: