Wszyscy kochamy słońce. Osobom, które wróciły już z wakacji, a wciąż jeszcze chcą być w słonecznym nastroju proponujemy dwie sałatki z pysznymi serami.Sprawmy, aby greckie ciepło wciąż u nas gościło.
fot. pixabay
SAŁATKA Z NADZIEWANEJ CUKINII Z FETĄ I GRANATEM
SKŁADNIKI:
• cukinia - 1 szt.
• granat - 1 szt.
• ser grecki Feta Serenada Greksyr - 100g
• serek śmietankowy - 50g
• kukurydza - ok. 50g
• świeża sałata
• świeża bazylia
• sól, pieprz
• oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cukinię kroimy w plastry za pomocą narzędzia do obierania, grillujemy z każdej strony.
Fetę rozgniatamy, mieszamy z serkiem śmietankowym, dodajemy posiekaną bazylię.
Doprawiamy pieprzem i odrobiną oliwy.
Cukinię smarujemy serową masą, zwijamy w roladki.
Podajemy na sałacie z kukurydzą i pestkami granatu.
Smacznego!
SAŁATKA Z GRILLOWANYCH WARZYW Z FETĄ
SOS:
• ocet balsamiczny – 2 łyżki
• miód – 1 łyżka
• oliwa – 4 łyżki
• sól, pieprz
• czosnek - 1 ząbek
WARZYWA:
• bakłażan – 1 szt.
• cukinia – 1 szt.
• papryka – 1 szt.
• kukurydza - ok. 50g
• czerwona cebula – 1 szt.
• oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz
• natka pietruszki, bazylia
• ser grecki feta Greksyr
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA SOSU:
Mieszamy ze sobą 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny, 1 łyżkę miodu, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany.
W razie gdyby sos był zbyt gęsty, dodajemy 1-2 łyżki wody.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA WARZYW:
Pokrojone warzywa (bakłażan i cukinia w plastry, papryka w cząstki, cebula w piórka) wkładamy do sporej miski.
Oliwę z solą, pieprzem i sokiem łączymy, mieszamy delikatnie, ale bardzo dokładnie z warzywami.
Warzywa kładziemy partiami na grillu, obsmażamy z obu stron.
Grillowane warzywa posypujemy pokruszonym serem, polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy kiełkami.