Vege krówka z masłem orzechowym

Fot. Amelia Romańska, źródło:vegeluv.orgFot. Amelia Romańska, źródło:vegeluv.org

Choć są bardzo kaloryczne, to częste sięganie po orzeszki ziemne, nie powinno wywoływać u nas wyrzutów sumienia. Orzeszki ziemne, znane też jako orzechy arachidowe i fistaszki, to zdrowa przekąska, która pobudza metabolizm. Orzeszki ziemne szybko sycą i dlatego bardzo trudno je „przedawkować”


Fistaszki zawierają około 46 proc. tłuszczu, ale przy tym również 30 proc. białka i 8 proc. błonnika. Kwasy oleinowe w orzechach ziemnych, zamiast odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i wzmacniają układ krwionośny. Orzechy arachidowe bogate są także w magnez, fosfor, witaminę E, pomagają obniżać ciśnienie krwi, działają silnie przeciwutleniająco.

Fistaszki występują w tylu wersjach, że niemal każdy znajdzie swoją ulubioną: mamy orzeszki w łupinie, orzeszki solone, w miodzie i w pikantnej skorupce. Jest i masło orzechowe, które aż w 90 proc. składa się z orzeszków arachidowych i jest bogatym źródłem białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Masło orzechowe można z powodzeniem wykorzystywać jako dodatek do chleba, naleśników, sosów i ciast, nadając im charakterystyczny smak i aromat. My polecamy przepis Amelii Romańskiej z bloga Vegeluv.org na  krówkę z masłem. Masłem orzechowym rzecz jasna.

Vege krówka

Składniki:
  • 1 słoik organicznego masła orzechowego (bez soli i cukru)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 czubata łyżka agar agar do zagęszczenia
  • szczypta soli
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
Gotowanie krówki to krótka, ale intensywna procedura. Należy przygotować porządną patelnię, oraz foremki, do których przelewa się gotową już masę.

Ale po kolei:

Na patelni rozpuściłam w mleku kokosowym cukier (użyłam tylko stałej części, wcześniej odlewając wodę). Do słodkiej kokosowej masy dodałam agar agar, cynamon, sól i masło orzechowe. Całość dokładnie wymieszałam i gotowałam około 5 minut.

Masa sama w sobie była bardzo gęsta. Tutaj można spróbować czy smak jest odpowiedni i w razie potrzeby dosłodzić. Gorącą masę przelałam do formy i po przestudzeniu polałam rozpuszczoną w odrobinie wody (najlepiej tej kokosowej) czekoladą.

Orzechową krówkę należy wsadzić na kilka godzina do lodówki, gdyż schłodzona smakuje najlepiej. Moja krówka dała się pokroić, co widać na zdjęciach. Gdyby jednak Wasza masa była zbyt rzadka zamiast krówki nazwijcie ją np. orzechowym wege puddingiem :)  

Smacznego!

Amelia Romańska
Orzechowa krówka, źródło: Vegeluv.org


Amelia Romańska od kilku lat jest weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.





Ocena (3.8) Oceń: