Wegańskie batony energetyczne

Można je kupić w sklepach sportowych czy w klubach fitness. Jednak patrząc na ich skład można dojść do wniosku, że ta z pozoru zdrowa przekąska jest w rzeczywistości prawdziwą bombą kaloryczną, która oprócz witamin, białka i błonnika zawiera duże ilości cukru. Dlatego jeżeli planujesz długi i intensywny wysiłek, to zamiast sklepowego produktu, do plecaka włóż domowej roboty baton energetyczny.



Część osób przed, w trakcie lub po ciężkim treningu sięga po szybką przekąskę, jaką są batony energetyczne. Napakowane węglowodanami i białkiem mają za zadanie szybko uzupełnić straty energetyczne w naszym organizmie. Batony energetyczne dostępne w sklepach nie należą do najtańszych, a ich jedyną zaletą jest wygoda. Mimo, iż kojarzone są ze zdrowiem, to ich skład pozostawia wiele do życzenia. W popularnych batonach znajdziemy m. in. całą masę składników wysokoprzetworzonych, cukier oraz syrop glukozowy. Dlatego też, warto pokusić się o przygotowanie domowych i zdrowych batonów energetycznych.

Amelia Romańska, która prowadzi kulinarny blog Vegeluv.org proponuje samodzielne przygotowanie batonów energetycznych z prażonych nerkowców i kokosa. Przepis jest szybki i prosty, a składniki można modyfikować w zależności od naszych upodobań kulinarnych. Domowe batony różnią się smakiem od tych tradycyjnych − nie zawierają cukru, a słodkiego posmaku nadają im daktyle.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy