Wegańskie inspiracje kulinarne na Wielkanoc

fot. dreamstime fot. dreamstime

Nadchodzą Święta Wielkanocne. Wielu z nas spędzi je w atmosferze radości, w gronie najbliższych, zapewne także przy suto zastawionym stole. Smak świątecznych potraw znamy od dziecka, a menu jest elementem tradycji. Na szczęście te same potrawy możemy przygotować na różne sposoby, w różnych wariantach – także wegetariańskich.



Tradycja zobowiązuje, a żurek, majonez, chrzan, czy pasztet, to smaki, które nieodmiennie kojarzą się z wielkanocnym menu. Na stole nie może zabraknąć także pachnących skórką pomarańczową drożdżowych babek i kolorowych, lukrowanych mazurków. W niniejszym artykule podajemy kilka prostych przepisów na świąteczne smakołyki.

Żurek

Składniki:

2 litry wody,
0,5 kg ziemniaków,
0,5 l zakwasu do żurku (z butelki),
marchewka,
pietruszka,
2-3 suszone grzybki,
opakowanie kiełbasek sojowych,
majeranek suszony (2 łyżeczki),
4 liście laurowe,
6 ziarenek ziela angielskiego,
chrzan ze słoika,
2 łyżeczki soli,
½ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Gotujemy osoloną wodę z grzybami. W międzyczasie obieramy warzywa, kroimy je w kostkę i wrzucamy do garnka – woda powinna zakryć warzywa. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zostawiamy na gazie przez 15 minut, aż ziemniaki się ugotują, a potem dolewamy zakwas z butelki i dodajemy pokrojone w kawałki kiełbaski sojowe; całość gotujemy. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem i dodajemy 3-4 czubate łyżki chrzanu. Opcjonalnie można dodać również śmietanę sojową do smaku (aby się nie zważyła, należy rozmieszać ją w osobnej miseczce z niewielką ilością gorącej zupy i stopniowo dodawać do garnka).

Pasztet z soczewicy


http://vimed.pl

Składniki:
  • 500 g soczewicy czerwonej,
  • 1 marchewka,
  • 2 jajka lub 3 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pieprz mielony,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 cm korzenia świeżego imbiru, startego.

Sposób przygotowania:

Cebulkę dusimy na oleju rzepakowym, po ok. 2 minutach dodajemy startą marchew i imbir, dusimy przez kolejne 2 minuty. Przekładamy wszystko do garnka, dodajemy soczewicę i zalewamy wrzątkiem tak, aby pokryć całość wodą. Doprawiamy i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Dodajemy rozgnieciony czosnek. Wszystko razem miksujemy i studzimy. Dodajemy jajka lub siemię lniane i mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w 160⁰C przez 30 minut.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Pasaż zakupowy