Wegetariańska Wigilia. Przepisy na 12 wegetariańskich potraw

Fot. Quinn Dombrowski [CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com
Kutia, smażone pierogi, zupa grzybowa, barszcz czy pasztet – to tylko cześć potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Lubimy świętować, spędzać czas z rodziną i bliskimi, rozmawiać, śmiać się i jeść razem przy wspólnym stole. A co jeżeli dania na świąteczny przygotujemy nieco inaczej? Tradycyjne świąteczne potrawy można lekko zmodyfikować i tym samy tworzyć nowe doznania kulinarne. Przedstawiamy przepisy na dwanaście niekoniecznie tradycyjnych potraw, które usatysfakcjonują wegetarian, jak i nie-wegetarian.

Barszcz czerwony na zakwasie

Składniki:
  • Zakwas buraczany (przygotowujemy na 4-5 dni przed Wigilią): 1 kg buraków • 2 ząbki czosnku • skórka razowego chleba
  • 1 kg buraków
  • 50 dkg włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)
  • 2 cebule
  • 20 g suszonych grzybów
  • kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:

Zakwas buraczany: buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Następnie układamy je w dużym słoju, zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą z dwoma startymi ząbkami czosnku i dodajemy skórkę razowego chleba. Słój przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni.

Barszcz: Opłukane suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez klika godzin, następnie gotujemy. Oddzielnie przygotowujemy około dwa litry wywaru warzywnego. Do ugotowanego wywaru dodajemy 1 szklankę zakwasu buraczanego, mieszamy, nie gotujemy. Dodajemy pokrojone w paski ugotowane grzyby i gotowe.


wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj
Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy