Wegetariańskie danie jednogarnkowe, które przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym

pixabay.com pixabay.com

Najnowsze badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców z Harvard University dowodzą, że spożywanie curry minimum 3 razy w tygodniu skutecznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, miażdżycę i cukrzycę. Co więcej, wprowadzenie tej indyjskiej przyprawy do diety przyspiesza metabolizm, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. W jaki sposób najprościej wprowadzić dania z curry do naszej polskiej kuchni?



W skład mieszanki przyprawowej curry wchodzą jedne z najzdrowszych surowców leczniczych świata: kurkuma, imbir, czosnek, kolendra, kozieradka, kminek i chili. Stosowanie takiego mixu przypraw jest na porządku dziennym w krajach południowej Azji. Mieszkańcy Indii czy Tajwanu stosują go w formie proszku lub pasty, dodając curry do dań lokalnej kuchni, takich jak zupy, sosy, a także posiłków jednogarnkowych z ryżem i warzywami.

Przyrządzając samodzielnie potrawy z curry warto zainspirować się kuchnią azjatycką. Można dodawać odrobinę przyprawy do swoich ulubionych dań na bazie kasz i ryżu albo przyrządzić pełną przeciwutleniaczy potrawę rodem z południowych Indii. Oto przepis na bezglutenowe i bezmięsne danie jednogarnkowe z dodatkiem mleka kokosowego:

Składniki:

  • 3 łyżeczki sproszkowanego curry
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ½ czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 batat
  • 2 jabłka
  • garść rodzynek
  • puszka ciecierzycy
  • 3 szklanki bulionu wege
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • sól kamienna i czarny pieprz do smaku
  • sok z limonki
  • świeża kolendra
Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki. Z kolei kapustę, cebulę i czosnek siekamy, ciecierzycę zaś płuczemy i odcedzamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy czosnek, cebulę i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po chwili dorzucamy marchew, seler naciowy, batata, jabłka, rodzynki, ciecierzycę i bulion. Danie gotujemy na małym ogniu aż do momentu, w którym warzywa staną się miękkie. Kiedy potrawa będzie gotowa, dodajemy do niego mleko kokosowe, sok limonkowy i przyprawy. Wierzch posypujemy świeżą kolendrą.

Smacznego!
Alicja Chrząszcz

Źródło: www.sekrety-zdrowia.org
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy