Winogrona owoce - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy winogrona

Fot. Michael Pardo [CC0 1.0 ], Flickr.com Fot. Michael Pardo [CC0 1.0 ], Flickr.com

Zaczniemy od banalnego stwierdzenia: winogrona nie tylko ładnie wyglądają i dobrze smakują, ale są przede wszystkim zdrowe, więc warto je jeść. Na co dzień być może spożywamy więcej produkowanych z nich przetworów: wina, oleju z pestek, octu, świeżych soków czy rodzynek. A do naszego menu powinniśmy włączyć w pierwszej kolejności świeże owoce. Obowiązkowo zjadane wraz z pestkami i skórką!



Winorośl: garść faktów historycznych

Winogrona to jagody winorośli, rośliny znanej ludzkości od czasów najdawniejszych. Najstarsze ślady świadczące o wytwarzaniu wina pochodzą z okresu około 7000 lat p.n.e. Natomiast pierwsze dowody na zorganizowaną uprawę winorośli znaleziono u Sumerów i Egipcjan. Kiedy kultura winiarska dotarła do Grecji, wino stało się atrybutem bogów. Stamtąd przejęli ją Rzymianie, którzy następnie rozpropagowali uprawę winorośli w innych rejonach Starego Kontynentu. O ile wino było początkowo napojem elit, to już w Rzymie było tak powszechne i demokratyczne, że zwyczajowo podawano je nawet niewolnikom.

Owoce winorośli: jeść białe czy czerwone?

W naszych sklepach kupimy przeważnie winogrona tzw. białe oraz czerwone i różowe. Jagody winorośli przybierają jednak bardziej zróżnicowane barwy, poczynając od jasnozielonej, przez różowe, bursztynowe, ciemnoczerwone, fioletowe, granatowe aż po czarne. Stąd precyzyjniej będzie, jeśli zaczniemy mówić o jasnych lub ciemnych winogronach. Pytanie zadane w śródtytule można natomiast bez zastanowienia postawić w odniesieniu do wina. Nad samą odpowiedzią również nikt długo nie będzie się zastanawiał: wino czerwone jest znacznie zdrowsze od białego, a to ze względu na pochodzące z ciemnej skórki winogron polifenole, które mają niebywale pozytywne dla ludzkiego zdrowia właściwości.


Freeimages.com/Roger Kirby
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy