Wodorosty wakame, czyli przepis na bulion z orientalną nutą

Glony wakame to popularny składnik w japońskiej kuchni, ale nie tylko. Wakame coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, bo wakame są proste w przyrządzeniu, a poza tym są bardzo zdrowe. Wyróżniają się zawartością fukoksantyny, barwnika, który wspomaga odchudzanie i działa ochronnie na układ krążenia. Zawierają też sporo białka, żelaza, potasu i sodu.  W jaki sposób możemy wykorzystać wakame w naszej kuchni?



Wakame brzmi egzotycznie, a wszystko co egzotyczne wydaje nam się skomplikowane. Nic bardziej mylnego. My proponujemy rozgrzewający i szybki przepis na bulion z orientalną nutą o smaku glonów wakame! Dzięki wodorostom wywar nabiera morskiego charakteru i wzrasta jego potencjał odżywczy. Wodorosty to bogactwo witamin i minerałów, świetne źródło białka i jodu, który ma wpływ na gospodarkę hormonalną organizmu.

Orientalny bulion warzywny z wodorostami wakame

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 1 porcja włoszczyzny czyli: 3-4 marchewki; 2 pietruszki; 1/2 selera; 1/2 pora; 1 cebula
  • 1/2 opakowania suszonych wodorostów Wakame (garść)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • szpinakowy makaron
  • świeża kolendra
  1. Warzywa obrać, zalać 2 litrami zimnej wody, dodać suche przyprawy i gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
  2. Po 20 minutach do wywaru dodać suche wodorosty i gotować przez kolejne 10 minut.
  3. Bulion podawać z zielonym makaronem i świeżą kolendrą.





Autorką przepisu jest Amelia Romańska, która od kilku lat jest zdeklarowaną weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.



wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy