Kawa żołędziówka właściwości, zastosowanie i opinie. Przepis kawa żołędziówka

pixabay.com pixabay.com

Kawa żołędziówka stanowi jeden z ciekawszych zamienników tradycyjnej kawy. Pijał ją sam Szopen, a na Bałkanach do dziś pieką z niej chleb. O dobroczynnych właściwościach prażonej mieszanki z owoców dębu pisano już w XIX wieku. Napój ten nie tylko dobrze smakuje i pięknie pachnie, lecz także dodaje energii i wzmacnia organizm. W przeciwieństwie do zwykłej kawy, dostarcza nam magnezu i jest łagodny dla żołądka. Picie żołędziówki zaleca się ciśnieniowcom, chorym na celiakię i choroby układu pokarmowego. To jednak nie koniec zalet tego leśnego napoju!



Kawa żołędziówka to doskonały substytut tradycyjnego kofeinowego napoju. Jej wykwintny smak oraz intensywny korzenny aromat sprawiają, że ostatnimi staje się niemal tak samo popularna, jak zbożówka czy cykoriada. Co więcej, ten dębowy napój jest niezwykle sycący i pełen wartości prozdrowotnych.

Napój o zapachu Świąt

Żołędziówkę przygotowuje się z owoców dębu, które są poddawane procesowi gotowania, palenia i mielenia. Przywodzący na myśl Święta
Żołędziówkę przygotowuje się z owoców dębu, które są poddawane procesowi gotowania, palenia i mielenia.
Bożego Narodzenia aromat z nutą suszonej śliwki sprawia, że żołędziówka może śmiało konkurować z urzekającym zapachem tradycyjnej kawy. Unikalne połączenie smaków i aromatów zawarte w 100% naturalnej mieszance doskonale poprawia nastrój i ułatwia relaks np. przy ulubionej książce. Co więcej, można dowolnie wzbogacać jej kompozycję smakową i odżywczą, dodając do produktu naturalne przyprawy, takie jak kardamon, wanilia, cynamon czy miód. Żołędziówka świetnie smakuje tez z mlekiem roślinnym (np. ryżowym) albo organicznym kakao.
Moim zdaniem
Piłeś/piłaś kiedyś żołędziówkę?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy