Zupa grzybowa - jak zatrzymać smak jesieni w kuchni?

Fot. sxc.hu Fot. sxc.hu

Prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki – przyrządzanie potraw z grzybów to wspaniała kulinarna przygoda. A możliwości są ogromne – pierogi, sosy, bigos, kapusta zasmażana, kurki zasmażane na maśle z dodatkiem śmietany, czy wreszcie zupa grzybowa.



Grzybowa klasyka

Zupa grzybowa to już klasyka na polskim stole. Jesienią, mając do dyspozycji świeże grzyby leśne, warto odejść od dobrze znanej pieczarkowej i przyrządzić zupę grzybową  z borowików, podgrzybków czy kurek. Do wyboru tradycyjne, zarówno czyste, jak i zabielane, z dużymi kawałkami grzybów albo też gładkie grzybowe kremy. Intensywnym grzybowym smakiem zachwyci nas zupa grzybowa po kasztelańsku. Przygotowujemy ją zarówno z grzybów suszonych, np. borowików, namoczonych wcześniej w winie, jak i świeżych, np. boczniaków. Posypana zieleniną i podana w towarzystwie świeżego pieczywa będzie prawdziwym specjałem. Podobnie jak i Zupa grzybowa ze świeżych grzybów bazująca na maślakach.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy