Zupa krem jarzynowa na jesienne chłody

Źródło: Dancake Źródło: Dancake

Idealnym rozwiązaniem na jesienne chłody są rozgrzewające, pożywne zupy. Tym razem proponujemy przepis na sycący krem jarzynowy.



Składniki:

  • 6 kromek chleba bawarskiego firmy Dan Cake  
  • 1 litr bulionu warzywnego                                                                                
  • 2 korzenie pietruszki
  • ½ średniego selera
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 por (biała część)
  • 1,5 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki imbiru
  • sos balsamiczny (do dekoracji)
  • pietruszka (do dekoracji)
Przygotowanie:

Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa lekko podsmażamy, następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa ugotowane w bulionie miksujemy blenderem. Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy. Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku, wykładamy na blachę i lekko podpiekamy. Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym, podpieczonym chlebem.

Smacznego!
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy